„МеГра“, еп. 8: Цветелина Йорданова и Джанан Дурал споделят как се отразяват международните новини
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Август 2020 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„МеГра“, еп. 8: Цветелина Йорданова и Джанан Дурал споделят как се отразяват международните новини

/КРОСС/ Цветелина Йорданова и Джанан Дурал са специални гости в осмия епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ – „МеГра“.

Двете са международни редактори в обществената телевизия и следят всичко важно извън границите на страната. В епизода ще разкажат за спецификите на този тип новини, колко познаваме чуждестранните медии и променят ли социалните мрежи играта.

Журналистите коментират отразяването и потребяването на международни новини, случващото се около изборите на президент на САЩ. В интервюто става дума дори за информацията в TikTok и за скандала на Доналд Тръмп и Twitter.

Според изследване, българите сме сред нациите в Централна и Източна Европа, които най-много се доверяват на писаното в социалните мрежи, при това – безкритично, а Цветелина Йорданова и Джанан Дурал разясняват на какво се дължи това и за какво да следим, когато черпим информация от там.

„Най-важната позиция за всеки журналист е да пази независимостта си, търсенето на истината и да не забравя отговорността на това, което прави.“, споделя Цветелина Йорданова.

В следващите епизоди очаквайте водещите Спас Кьосев и Даниел Михайлов. Гости на последния епизод на „МеГра” ще бъдат главният продуцент на новините Даниел Чипев и Мариела Драголова, директор на Дирекция „Информация”. 

Поредицата „МеГра“ излиза всеки четвъртък и ще бъде достъпна за слушане в Spotify, Soundcloud, Аpple Podcasts, Google Podcasts, както и на обновения новинарски сайт bntnews.bg