„Фридрих Еберт”: Гневът на българите към Европа
Секция: Анализи
07 Август 2020 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Фридрих Еберт”: Гневът на българите към Европа

/КРОСС/ От седмици има масови протести срещу българското правителство. Средствата от Европейския съюз задълбочиха още повече широко разпространената в страната корупция.
„Къде е Баце?" е хаштагът, от който в момента се получава информация за местоположението на премиера в България. Защото иначе преекспонираният от медиите „Баце" („голям брат") Бойко Борисов буквално изчезна от екрана. Преди всичко не е там, където страната ври политически, пише Хелене Кортлендер - ръководител на представителството на фондация „Фридних Еберт" в България, в материал, публикуван в „Международни отношения и общество".

Вече четири седмици българите излизат всяка вечер по улиците с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Размяната на четирима много взаимозаменяеми министри не успя да успокои масите. Напротив. Това предизвика недоверие и възмущение, че правителството очевидно смята да се измъкне толкова евтино.

Не става въпрос само за протести срещу правителството на Борисов. Гневът е насочен срещу съмнителните правила на политическата игра в България, срещу мощни мрежи от политици и частни предприемачи, които си предоставят взаимно публични средства и договори, както и срещу съдебната система, която прикрива тези процеси. Става въпрос за натиск върху независими журналисти и корупция на най-високо ниво.

Става обачеа въпрос и за ЕС и надеждите, които не се осъществяват след повече от десет години членство в ЕС - обещание за нарастващ просперитета, но и за функциониращи институции, върховенство на закона и модерно държавно управление. Надежди, че Брюксел няма да бъде само дружелюбният чичо, който изпраща пари, но и контролен орган за корумпираните елити. Парите течаха, но нямаше контрол. Има горчива ирония във факта, че европейските пари задълбочиха корупцията в България - защото тя процъфтява там, където има какво да се разпределя.

Българите са проевропейски настроени. Нито една национална институция не получава толкова одобрение, колкото ЕС, особено сред младите хора. И дълго време битуваше очакването, че ЕС може да спаси българите от онова, което те наричат мафия - картел от политически обвързани олигарси с връзки в организираната престъпност. Сега поне стана ясно, че никой не възприема сериозно ситуацията в България. Даже по-лошо - никой не иска да я възприеме. А парите от Брюксел продължават да текат, въпреки следващите един след друг скандали.

Демонстрантите скандират „ЕС - слепи ли сте?" „ЕС, елате и вижте как харчат парите ви!". Партньорите от ЕС трябва да имат по-малко илюзии относно правителството на Борисов и използването на еврофондовете в България - злоупотребите са твърде очевидни и непрекъснати. Не без основание държавите-членки продължават да отлагат влизането на България в Шенген и в еврозоната. Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, който трябваше да гарантира непрекъснато развитие, стремящо се към върховенството на закона в България, се оказа неработещ. Шестмесечните доклади за напредъка нямат нищо общо с това, което се случва в България в действителност. Брюксел се самозаблуждава с удоволствие.

България печели добри политически дивиденти от добрите си отношения с ЕС. Борисов обича да се показва заедно с колегите си, особено с Ангела Меркел, която описва като „по-голямата си сестра".

„Не ви ли е неудобно от корумпирания тип, госпожо Меркел?", пише на плакати на Орлов мост в София - един от центровете на протестите. Очевидно не достатъчно неудобно. В позиция на Манфред Вебер - ръководителят ЕНП, се казва, че „Бойко Борисов се ползва с пълната му подкрепа в борбата срещу корупцията". Това прозвуча като подигравка в ушите на протестиращите, за много от които Борисов е фронтмен на мафията.

Иначе и Брюксел, и Берлин запазват мълчание. Европейските партийни семейства се борят да се справят с проблемни членове в собствените си редици - идеологическите разлики често са огромни, но в Европейския парламент са необходими всички гласове. Европейската народна партия излезе с ясна позиция спрямо „Фидес" на Виктор Орбан и то след колебания и многобройни провокации. В сравнение с Фидес ГЕРБ на Борисов е пример за подражание - проевропейски, конструктивен партньор в търсенето на европейско решение по бежанския въпрос и до голяма степен без агитация срещу малцинствата. Освен това България също пази външната граница на ЕС, макар и понякога със съмнителни средства, и поддържа добри отношения с Турция.

Борисов е удобен партньор в ЕС, защото той действа без гръмогласието на Виктор Орбан и без мачизъм в областта на външната политика. При неговото управление демокрацията в България и нейните институции постепенно са изпразнени от съдържание - независима съдебна система, свобода на медиите, критичното гражданско общество и даже парламентът като коректив. Остава само фасадната демокрация - да бъде наблюдавана от европейските партньори.

Но България не трябва да бъде винаги удобна. Без нужните корективи без най-важната причина, поради която България не е тръгнала досега по пътя на Унгария, е, че Бойко Борисов не е решил това. Поне още не.

Продължаващите протести дават лъч надежда, че България може да се справи с проблемите си със собствени сили. Министър-председателят обяснява, че е готов да подаде оставка, но оставя решението за това в ръцете на кабинета и на собствените си партийни структури.

Протестиращите нямат доверие в избори, които ще бъдат подготвени от действащото правителство, независимо с или без Борисов. В същото време липсва алтернатива. На въпрос, кои от партиите, според тях, работят с „мафията", почти половината от запитаните отговарят: „Всички!".

В допълнение към общите и неясни ангажименти за върховенство на закона, борба с корупцията и разделение на властите, се налага да попитаме: къде е Баце?