Проф. Маринов: Дълбоко се съмнявам решението за палатковите лагери да е взето от СДВР
Секция: ПОЛИТИКА
07 Август 2020 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Маринов: Дълбоко се съмнявам решението за палатковите лагери да е взето от СДВР

/КРОСС/ Дълбоко се съмнявам, че решението да се премахнат палатковите лагери в столицата е взето от ръководството на СДВР - това е решение с политически последици. Очевидно правителството е решило да действа по този начин. Когато има политическа криза, тя не може да бъде решена с полицейски методи. Това заяви в БТВ „Тази сутрин" председателят на Стратегическия съвет към президента Румен Радев- проф. Александър Маринов. Той коментира действията на полицията от ранните часове на сутринта, при които беше освободено движението на трите ключови кръстовища в София - Ларгото, Ректората и "Орлов мост". По думите му от един момент протестът преминава в гражданско неподчинение - практика в редица страни. Според него се нарушават закони и права, но трябва да се зададе въпросът какво кара хората да стигат до това положение.

Маринов уточни, че полицията си е обосновала действията и едва ли няма формално законово основание за акцията. Според мен реакцията трябва да бъде политическа. Независимо от това какво се случи рано сутринта, проблемът остана. Причините за протеста остават и се съмнявам, че недоволството ще стихне, допълни той.

Президентът отново разкритикува властта за "управленската катастрофа" в страната. Стратегическият съвет към държавния глава вече подготвя план, с който България да излезе от кризата. Той беше представен вчера.

Според мен програмите на партията може да се провалят поради една причина - тази партия няма достъп до властта или не може да я употреби както трябва. Когато се проваля документ на правителството, за който са изхарчени милиарди левове, това е друг въпрос, изтъкна проф. Маринов. Той беше категоричен, че стратегията на правителството е приета от изпълнителната власт. Проектът на президентството е ориентиран към гражданите - първо те трябва да се съгласят с целите за бъдещето и тогава документът да отиде за изпълнение. Изпълнителната власт би трябвало да се избира с доверието на хората и да се отчита пред тях и да носи отговорност, продължи той.