Цветозар Томов: Управляващите гасят огън с бензин
Секция: Интервюта
07 Август 2020 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветозар Томов: Управляващите гасят огън с бензин

/КРОСС/ „Опитват се да гасят огън с бензин, няма да се получи!" Така социологът Цветозар Томов коментира за БГНЕС среднощната акция на полицията, при която органите на реда премахната палатковите лагери и освободиха блокираните кръстовища в София и останалите градове на страната.

„Очевидно е, че акциите на гражданско неподчинение са политически акции и имат политически искания за оставка на правителството, както и на главния прокурор. Очевидно е, че това, което се случи тази нощ е политически отговор на тези акции", смята Цветозар Томов.

Според него решението за премахване на палатките ще доведе до засилване на протестните действия в София и останалите градове от страната.

„Почти няма никакво значение дали ще се отрази чрез продължителен период на засилване на протестните акции. Със сигурност обаче ще се отрази на политическите настроения в страната и то в посока, в която управляващите не искат", коментира още социологът.

„Нека припомним, че преди един месец беше акцията в „Росенец". Неглижирането на опита отново да се скрие участието на НСО в изгонването на Христо Иванов и хората, с които той опита да стъпи на плажа, в крайна сметка беше една от основните причини за появата на политическо напрежение и протести", допълни още той.

Цветозар Томов обърна внимание и на думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който в телевизионно интервю тази сутрин съобщи, че въпросът с отстраняването на блокадите е бил подложен на едночасово подробно обсъждане на вчерашния коалиционен съвет, без обаче да поясни конкретно кой го е предложил. Според него именно тук възниква въпросът защо полицейските началници, в своите публични изявления, не са съобщили това, а са настоявали, че решението е на равнище полицейски структури.

„За мен това е много съществен проблем, който в тази политическа криза си струва да бъде обект на внимание от страна на обществеността - защото позволяваме тоталното разделяне на власт от отговорност? Нека тези, които са взели това решение, излязат пред обществото и го заявят публично", призова още Цветозар Томов.