Деян Кюранов: Ударът по палатките е огромна политическа грешка
Секция: Коментари
07 Август 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деян Кюранов: Ударът по палатките е огромна политическа грешка

Мнозинството, симпатизиращо на протестите, ще расте

/КРОСС/ „У нас имаме фасадна демокрация и засега властта иска да запази фасадата. Много силно се обърка тази сутрин с удара по палатките и насилието против протеста. Това пропуква фасадата и се вижда диктаторското лице. Не на Борисов или на Гешев. Според мен – на техните кукловоди." Това заяви пред "Хоризонт" Деян Кюранов, доктор по философия, съосновател на неформалното сдружение "Екогласност" и на СДС, напуснал политиката още през 1990 година.

Той определи акцията на силите на реда срещу палатките на протестиращите на централни софийски кръстовища като "огромна политическа грешка".

"Ако не друго, това е изключително сгрешен момент за този политически акт. Те го подготвяха, подготвяха, правиха си устата и го направиха в най-неподходящия момент, когато протестът очевидно се разраства.“

„След като имаме – показаха го агенциите, мнозинство, което симпатизира на протеста, то не излиза на протест, но симпатизира, можем да сме сигурни, че след тази сутрин това мнозинство ще стане още по-голямо“, коментира Кюранов в предаването "Преди всички".

Деян Кюранов е изследовател на политическите процеси в Беларус. Преди президентските избори там той направи аналогия между Беларус и България. „Отровно женско трио“ се изправя срещу настоящия президент на страната, обясни Кюранов. 

Сега Светлана Тихановская е кандидат на опозицията, което по думите му е "нещо нечувано за Беларус, както и да има митинг от 70 хиляди души".

„Нечувано е да има митинги и по най-малките градчета. Лукашенко плаши с пряко насилие. Използва си завоюваната слава на безогледен диктатор. Казва, общо взето – аз съм си я направил тази държава и сега с кръв ще я давам.“

Още от 2003 година беларуският президент се отказа от проруската си политика, припомни Деян Кюранов.

И стана националист, с което издърпа килимчето изпод краката на опозицията, която тогава беше националистическа. И тя оттогава не може да се оправи и не знае каква е. До този момент. Сега тази опозиция, която излиза на изборите, е гражданска опозиция. С това също прилича на нашия протест. И с непредвидим резултат. Защото това е тип протестна ситуация, в която основното е, че резултатът не е предвидим и от двете страни. Затова Лукашенко е изключително нервен, както викат на руски – „загубил лице“, в превод от китайски.“

Според Кюранов държавният глава на Беларус демонстрира елементарен, първобитен сексизъм спрямо своите опонентки на изборите.