ЕК призова за спазване на правата на демонстрантите и законосъобразни действия на полицията
Секция: СВЯТ
07 Август 2020 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 ЕК призова за спазване на правата на демонстрантите и законосъобразни действия на полицията

Говорители на Комисията дадоха пресконференцията във връзка със събитията в България от последния месец

/КРОСС/ Многократно сме заявявали, че съществува право на мирни протести в държавите от ЕС; държавите имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред. Това заявиха говорители на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани със събитията в България от последния месец, предаде БТА.

Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонтстантите и за законосъобразността на полицейските действия, добавиха говорителите. Националните правни системи следят за спазването на правата, допълниха те.

Общата оценка в последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България е, че напредъкът на страната е достатъчен за изпълнение на целите, поставени при приемането на държавата в ЕС. Същевременно ЕК ясно заяви, че страната трябва да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борба с корупцията. Това наше становище остава непроменено. Преходът към новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС ще даде възможност на комисията да продължи работата с България, посочиха говорителите.

ЕК работи на основата на механизми, които следят постоянните предизвикателствата пред върховенството на закона. Не отвръщаме поглед (от събитията в България - бел. кор.), с новия механизъм от есента продължаваме наблюдението за върховенството на закона, добавиха те.