Задълбочава се икономическата криза в страната
Секция: ИКОНОМИКА
07 Август 2020 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задълбочава се икономическата криза в страната

/КРОСС/ До края на годината се очаква ръстът на българската икономика да се свие с около 7%, а безработицата на достигне двуцифрено число, прогнозираха от Търговско- промишлената палата. По-трудно ще бъде и икономическото възстановяване през следващата година. Работодателската организация представи днес своето годишно издание на класацията "България в цифри".

Икономическата криза в България се задълбочава, а страната се нарежда сред най-харчещите заради коронавируса в Югоизточна Европа. Затова и икономическото възстановяване се очаква да се случи по-бавно и по-трудно след прогнозираното свиване на брутния вътрешен продукт.

"Всичко ще зависи от това как ще се развият нещата в ЕС, от което сме най-много зависими и където може би имаме по-високо доверие на инвеститорите към българската икономическа среда. Чувстват се все пак, в единното европейско икономическо пространство, по-сигурни в България", коментира в предаването "Хоризонт за вас" председателят на палатата Цветан Симеонов.

Не по-оптимистична е прогнозата за пазара на труда и ръста на безработицата:

"Ще расте безработицата, вече двуцифрена, над 10%. Не изключвам и това, ако не успеем да стимулираме предприемачите в България да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните различни условия на работа в епидемична обстановка".

Класацията „България в цифри" съдържа данни за икономическите показатели на страната през 2019 година. Изданието прави и съпоставка с информацията от 27 международни класации и присъствието на българската икономика в тях. Изданието излиза в брошура за 11-и път, а класацията се прави на базата на данни от статистиката и класации, които следи както българският бизнес, така и чуждите инвеститори.

В международните класации страната ни запазва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода. Според доклада на фондация "Heritage" за тази година България се нарежда на 36-о място в света - с една позиция нагоре, а в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособността 2019 се изкачваме с две места до 49-о спрямо предходната година.