Бедствено положение в четири общини заради огромни пожари
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Август 2020 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бедствено положение в четири общини заради огромни пожари

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова обяви бедствено положение в четири общини. Това са Харманли, Хасково, Димитровград и Тополовград.

Причината за решението са многото пожари в областта.

Най-големият от тях е този, който гори между селата Рогозиново и Българин. Той обхвана територия от над 5 000 декара. Силният вятър успя да го разнесе. Заради дима няколко пътища бяха затворени, сред тях и част от АМ „Марица".

Около 18 часа огънят успя да прехвърли река Марица, магистрала „Марица" и достигна до индустриалната част на Харманли. Там огнеборците удържат огъня, за да не влезе в самите предприятия. На този етап опасност за населените места няма, освен за индустриалната зона на града.

Ситуацията в Хасковска област е изключително тежка. Огънят пламва по обяд между Българин и Рогозиново. За минути пламъците поглъщат огромна борова гора. „При този силен вятър не можем да въздействаме върху гората. Пламъците са по-високи и от боровете", заяви Николай Вълчев - директор ОД ПБЗН - Хасково.

Силният вятър периодично разгаря огъня и го праща на стотици метри. „Вятърът е силен, сменя и посоката си, а всяка смяна тотално обърква постановката, която сме направили", каза още Вълчев.

„Голяма част от населението също помага в гасенето на огъня", каза кметът на община Харманли Мария Киркова.

Димът от пожара бързо стига до пътищата и принуждава полицията да спре движението от Харманли към Тополовград и по магистрала „Марица". Хората в Рогозиново цял ден гледат с надежда пламъците да спрат.

По същото време в региона пламнаха още няколко пожара. Беше извикана помощ и от съседни области.

Участъкът на магистрала „Марица" от Симеоновград до Любимец, както и пътищата Харманли-Българин, Харманли-Рогозиново, остават затворени.