През юни търговията на дребно в България е с най-голям спад в ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
08 Август 2020 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През юни търговията на дребно в България е с най-голям спад в ЕС

/КРОСС/ През юни България е страната в Европейския съюз с най-голям спад на търговията на дребно, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През месеца, белязан от смекчаване на мерките срещу коронавируса в редица държави, обемът на продажбите на дребно в ЕС нараства с 5.2% в сравнение с май месец. В еврозоната увеличението е с 5.7% в сравнение с предходния месец и така обемите в търговията на дребно се върнаха до нивата от февруари, т.е. отпреди коронакризата. На годишна база обаче България е страната с най-тежък спад в търговията на дребно - тя намалява с 18.1%. Другите страни с лоши показатели са Малта (-8.4%) и Люксембург (-7.7%).

Сред държавите-членки с най-голям годишен ръст в общия обем на търговията на дребно са Ирландия с 10.2%, Естония с 6.6% и Дания (6.5%).Общо за ЕС и за еврозоната през юни 2020 г. в сравнение с юни 2019 г. е отбелязан ръст в продажбите на дребно от 1.3%.

На годишна база обемът на търговията на дребно в ЕС се увеличава през юни с 4.2% за нехранителните продукти и с 0.7% за храни, напитки и тютюн, докато при автомобилните горива има намаление от 12.7 на сто.

В еврозоната през юни на годишна база търговията на дребно се увеличава с 3.9% за нехранителни продукти и с 1.2% за храни, напитки и тютюн, докато при автомобилните горива има 13.6% спад.