Болните без симптоми са толкова опасни, колкото и другите заразени с коронавируса
Секция: Здраве
08 Август 2020 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болните без симптоми са толкова опасни, колкото и другите заразени с коронавируса

/КРОСС/ Хората, които прекарват Ковид-19 без симптоми, носят същото количество от новия коронавирус в организма си като пациентите със симптоми, съобщи Би Би Си, като цитира резултати от изследване, проведено в Република Корея.

В страната в началото на март бе проведено масово изследване за новия коронавирус и тогава са идентифицирани и изолирани всички случаи, при които заболяването протича без симптоми.

Изследователите обаче не успяваха да изяснят колко от тези хора в действителност пренасят вируса.

Хората с положителен тест за новия коронавирус са наблюдавани в медицински център, където учените са проверили количеството частици от вируса в носовете и гърлата им. Тези хора редовно били подлагани на тест и били освобождавани от центъра едва при потвърдени отрицателни тестове.

Резултатите от 1886 теста сочат, че хората без симптоми в момента на изследването, включително и тези от тях, които изобщо не развиват никакви прояви на болестта, имат същото количество вирусен материал в носовете и гърлата си като пациентите със симптоми.

Изследването доказва също, че вирусът се задържа у хората без симптоми за продължителни периоди от време, макар че при някои от тях се наблюдава малко по-бързо очистване от вируса, отколкото при пациентите със симптоми на Ковид-19.

Средната продължителност на времето от момента на диагностициране до постигане на отрицателен тест е 17 дни при пациентите без симптоми и 19,5 дни за пациентите със симптоми.