Лукашенко депортира от Минск украински и руски журналисти
Секция: Русия
08 Август 2020 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лукашенко депортира от Минск украински и руски журналисти

/КРОСС/ Журналисти от телевизионния канал „Сегашно време" - проект на „Радио Свобода" и Фондация „Гласът на Америка", които се финансират от Конгреса на САЩ, са били депортирани в Украйна, предаде ТАСС.Пресслужбата на Министерството на външните работи на Украйна, "украинското посолство в Беларус е съобщило, че двама журналисти-граждани на Украйна, задържани в Минск, в 23:40 часа, са били депортирани в Украйна с полет Минск-Одеса".

По-рано прессекретарят на Министерството на вътрешните работи на Беларус Олга Чемоданова заяви пред РИА Новости, че трима журналисти от телевизионния канал „Сегашно време" са задържани в Беларус, тъй като работели без задължителната в такива случаи акредитация от Министерството на външните работи.

Според законодателството в Беларус, при такива обстоятелства журналистите подлежат на наказателно преследване и ще бъдат обвинени в административни нарушения.
Сайтът на телевизионния канал съобщи, че тримата журналисти - кореспонденти на медията са били задържани в хотелската им стаи в Минск.

Министерството на външните работи на Украйна вече заяви, че ще се ангажира със случая на задържаните журналисти. Една от депортираните журналисти - Ирина Ромалийская, публикува във Фейсбук снимка с колегите си Иван Гребенюк и руския гражданин Юри Баранюк при пристигането си в Одеса. "Това е най-добрият изгрев в живота ... самолет, Одеса, море", написа тя.

Телевизионният канал "Сегашно време" е създаден от "Радио Свобода" с участието на Фондация "Гласът на Америка", финансиран от Конгреса на САЩ чрез правителствената агенция за глобална медия (USAGM). Русия, обаче, призна журналистите за "чуждестранни агенти".

Президентските избори в Беларус са насрочени за 9 август, петима души са регистрирани като кандидати за поста.