Главният котарак в британската дипломация подаде оставка
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Август 2020 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главният котарак в британската дипломация подаде оставка

/КРОСС/ Главният ловец на мишки на британското външно министерство, котката Палмерстън, подаде доброволна „оставка".

Котаракът е основният терминатор за мишките в британското външно министерство - подобно на много от дипломатите, и той беше принудена да работи от вкъщи по време на пандемията COVID-19.
„Изглежда, че и на него му е харесал живота извън града и е решил да излезе в заслужена почивка", се казва в съобщението.
Съдейки по докладите на колегите от Министерството на външните работи, Палмерстън доста обича да се катери по дърветата и да изследва ливадите около новия си дом.
Форин офис благодари на Палмерстън за упоритата му работа и му пожелава "интересен котешки живот на новото място". Британското външно министерство поясни, че котката се наслаждава на новия си живот в дома на един от своите служители.
"Той ще липсва на всички в Министерството на външните работи (сега мишките ни са по-малко). Пожелаваме му дълга и щастлива пенсия!", написа постоянният заместник-ръководител на британското външно министерство Саймън Макдоналд.

Взетият от лондонския приют Батерси Палмерстън е кръстен на бившия британски външен министър и премиер Хенри Палмерстън. Котаракът е популярна медийна фигура със собствен акаунт в Туитър от над 105 000 последователи. Черно-бялата котка многократно се е появявала на страниците на британски вестници благодарение на дръзкия си нрав. Животното не веднъж е забелязвано в битки с неговия колега, котката Лари, който служи като главен ловец на мишки в резиденцията на британския премиер на „Даунинг стрийт". Свидетели на битките между двете котки обикновено са журналисти от местните телевизионни канали, на които е позволено да дежурят в близост до кабинета на британския премиер. Именно тези журналисти често публикуват снимки на „котешките битки" в интернет.

Свои котки с акаунти в Туитър имат и други британски министри. Това е стара британска традиция - котки живеят в резиденции на британските владетели от XV век. От 1929 г. те имат официален статут и заплата от 100 паунда годишно. Най-известната от тях през 20 век е котката Хъмфри, главен ловец на мишки при Маргарет Тачър, Джон Мейджър и Тони Блеър. Котката Хъмфри почина през 2008 г. на 18 години.