Ново изследване разкрива тайните на мистериозно животно с необичайно дълга шия
Секция: Наука
08 Август 2020 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ново изследване разкрива тайните на мистериозно животно с необичайно дълга шия

/КРОСС/ Шестметрово животно от триас с шия, дълга 3 метра, озадачава учените от откриването му през 1952 г. насам. Палеонтолозите не са сигурни дали животното с необичайно дълъг врат живее на сушата или във водата и дали подобно изглеждащи екземпляри с дължина до 1,2 метра са свързани с гигантите или са различен вид. Сега ново изследване, публикувано в Current Biology, успява да разгадае мистерията с нови доказателства, получени от компютър томографско сканиране на фосилите.

Смята се, че видът, наречен Tanystropheus hydroides, е бил летящ птерозавър. Теорията се основава на откритите дълги кухи кости „от пръстите" на животното, които изглеждат сякаш са можели да поддържат крило. Въпреки това учените скоро разбират грешката си и става ясно, че това са издължени кости на шията, подобни на тези при жирафите. Когато 14-те кости са подредени заедно, разкриват, че съотношението на врата към тялото на необичайното животно е 50:50. Костите не са и особено подвижни, подсилени с израстъци.

След като определят формата на тялото, учените опитват да разберат в каква среда е живяло необичайното животно. Черепите на откритите екземпляри са счупени на парчета, което прави оценката им с просто око трудна, но компютър томографското сканиране на череп помага да се съберат дигитално в един образ. Процесът разкрива, че черепът на Tanystropheus има характеристики на водно животно. Ноздрите са разположени отгоре на муцуната подобно на крокодилите, което предполага, че животното е лежало във водата в очакване на минаващи риби и подобни на калмари животни.

Оливие Рипел (Olivier Rieppel), палеонтолог от Музея Фийлд в Чикаго и съавтор на изследването, не е изненадан от резултатите.

„Няма смисъл от този врат в сухоземна среда", обяснява ученият. „Това е просто необичайна структура, с която да ходи наоколо".

Екземплярите Tanystropheus hydroides са открити в Швейцария заедно с други подобно изглеждащи животни с много по-малък размер. Учените не са убедели дали тези други животни са водни или сухоземни и дали са млади представители на T. hydroides. Екипът изследва пръстените на нарастване в костите на животните, които се оказват много на брой, което предполага, че индивидите са били възрастни, а не млади форми на T. Hydroides. Те принадлежат към изцяло различен вид, наречен T. longobardicus.