Държавната опера в Стара Загора с премиера на операта "Атила"
Секция: КУЛТУРА
09 Август 2020 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавната опера в Стара Загора с премиера на операта "Атила"

/КРОСС/ Държавната опера в Стара Загора направи своята дългоочаквана премиера на операта "Атила". Спектакълът е копродукция с операта в Каляри и трябваше да бъде четвъртото оперно заглавие, представено на стадион "Берое".

Пандемията осуети тези планове и новата постановка срещна първите си зрители снощи античния форум Августа Траяна.

Августа Траяна дава естествен контекст на сюжетното действие в операта Атила. Още повече, че според някои сведения вождът на хуните е водил една от важните си битки със своя съперник римския военоначалник Флавий Аеций недалеч от мястото на спектакъла тази вечер. Това съперничество между Атила и Аеций е част от интригата в операта, и именно то вдъхновява Ведри да напише един от най-обичаните оперни дуети за бас и баритон.

Артистите на Старозагорската опера се готвят да представят на публиката историята на един от най-значимите кофликти на древния свят - този между Римската империя и хуните, предвождани от Атила. Тази опера на Верди се смята за изключително жестоко написана за певците. Юлиян Константинов приема да изпълни централната партия, след като не се е докосвал до нея цели 13 години.

"Почти не съм срещал ранна опера на Верди, която да не е написана високо и така. Атила пък е написана за този определен тип баси, които са баси със, то така е написано, баси с ниско ла бемол, което означава баси, които пеят поти там, където пеят баритоните, което допълнително ги усложнява", каза Юлиан Константинов.

Режисьорът Огнян Драганов не иска да прочете образа на Атила и конфликтите в тази опера едностранчиво и шаблонно.

"Нашата идея тук е да представим Атила като един дракон, драконът, който е връзката между света на красивото и света на грозното. Човек, който казва, ще използвам една фраза от операта: „Там, където държавата е слаба, там където има корупция, там където има слаби ръководители, там моят меч поразява, там моят меч обновява", каза дикерторът на Държавна опера - Стара Загора Огнян Драганов.

Не по-малко важен е и единственият женски образ - този на амазонката Одабела. За да се справи със заложените в партитурата препятствия, от певицата се изисква певчески хъс, характер и едновременно с това елегантна вокална линия.

На всички тези условия трябва да отговори сопраното Таня Иванова, която изпълнява партията на Одабела пред публиката в Стара Загора.