Президентски избори в Беларус
Секция: СВЯТ
09 Август 2020 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентски избори в Беларус

/КРОСС/ Началото на предизборната кампания в страната бе белязано от задържания и арести на кандидати от опозицията и техните поддръжници.

Основен кандидат в предизборната надпревара е досегашният президент Лукашенко, който е на този пост от 1994 година и често е наричан "последният диктатор в Европа".

Седем кандидати представиха своите документи за регистрация в настоящите избори. На известния блогър Сергей Тихановски не бе разрешено да регистрира кандидатурата си. И по време на събирането на подписи в полза на съпругата му Светлана, която беше номинирана за кандидат - президент на негово място, Тихановски беше арестуван.

В същото време бяха извършени претърсвания в офиса на "Белгазпромбанк", чийто директор е друг участник в президентската кампания - Виктор Бабарико. Той и много от бившите му служители бяха арестувани.

По време на демонстрациите в подкрепа на съперниците на Лукашенко, проведени в цялата страна, според официални данни са задържани 270 души. ЕС поиска незабавно освобождаване на задържаните и осигуряване на политическа конкуренция на изборите. Брюксел очаква от Минск изборите да бъдат честни и демократични и ще ги наблюдава внимателно.