Виното облекчава симптомите при Covid-19
Секция: ЛЮБОПИТНО
09 Август 2020 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Виното облекчава симптомите при Covid-19

/КРОСС/ Виното може да облекчи състоянието на болния от COVID-19, благодарение на съдържащия се в него антиоксидант ресвератрол, съобщи РИА Новости.

Изследванията показват, че коронавирусът нарушава работата на протеина АСЕ2, който присъства в тъканите на белите дробове, сърцето, бъбреците, мозъка и е необходим за нормалното функциониране на живия организъм. Ресвератролът увеличава концентрацията на АСЕ2 и по този начин намалява тежестта на острия респираторен дистрес синдром (ARDS), придружаващ COVID-19.

Освен това антиоксидантът може да потисне клетките на имунната система, като намали количеството на цитокините. Тъй като ARDS може да бъде причинен и от прекомерен имунен отговор, ресвератролът може да има допълнителен благоприятен ефект при такова усложнение.

Подчертава се, че антиоксидантът ресвератрол се съдържа не само във виното, но и в гроздето, червените боровинки и фъстъците.