Политолози: Барикадите в центъра няма да бъдат вдигнати
Секция: ПОЛИТИКА
09 Август 2020 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политолози: Барикадите в центъра няма да бъдат вдигнати

/КРОСС/ 31 дни протестите в страната не спират. Докато под прозорците на властта се чуват призиви за оставка, правителство е категорично, че остава. В студиото на „Събуди се" политолозите Стойчо Стоев и Теодор Славев коментираха блокадите в София като форма на гражданско недоволство.„Аз я одобрявам, докато е с мярка. Това е крайна форма на протест. Ако аз окупирам асансьора на входа, в който живея, сигурно ще ме изнесат с полиция. Повече от десет дни блокадите остават - в това няма нищо лошо. Хубаво е обаче да се чуят и възгласите на останалите. Добре е сега барикадиралите се на „Орлов мост" сами да разтурят блокадата и да не чакат полицията да го направи", каза Стоев.„Виждали сме много по-крайни форми на протест в България и в други държави. За мен блокадите дори изглеждат симпатично.

Това не е ограничаване на правото на движение. Това е ограничаване на по-комфортно преминаване през центъра с автомобил. Не мисля, че барикадите ще бъдат вдигнати. Може обаче да има ескалация между двете страни", е мнението на Славев.

На въпрос кой ще излезе печеливш след протестите - недоволните от управлението, партиите във властта или някой друг - социолозите са на различно мнение.„Ако има предсрочни избори, в момента ще има един печеливш и това е ДПС. Три са факторите - заради пандемията голяма част от традиционно гласуващите за партията са в България, другият е, че на практика ДОСТ електорално не съществува и третият - заради изостреното напрежение ще се получи висока мобилизация в смесените райони", обясни Стоев.
„Много е трудно да кажем кои са печелившите. Социологическите проучвания показват, че над 40% от хората не могат да се ориентират в тази ситуация. Големият губещ е управляващата коалиция", добави Теодор Славев.