Министерството на културата с нова антикризисна мярка
Секция: КУЛТУРА
10 Август 2020 12:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на културата с нова антикризисна мярка

/КРОСС/ Национален фонд „Култура" обяви конкурс по програма „Творчески инициативи". Целта е да се подпомогнат 3000 проекта на артисти на свободна практика. Може да се кандидатства до 4 септември.

От 15 милиона лева, които правителството отпусна като част от антикризисната политика, 12 милиона са разпределени за подпомагане на физически лица, извършващи дейност в сферата на културата, поясни пред „Хоризонт" Елиянка Михайлова, директор на „Сценични изкуства" в Министерството на културата.

Изисква се кандидатът да не е на трудов договор към датата на подаване на документи. Дава се възможност да се направи творчески проект, който може да бъде развит по-нататък във времето, допълни Михайлова.

Допускат се и групови проекти с участие до 8 души, всеки от които кандидатства самостоятелно. Това би помогнало за създаването на по-качествен продукт, смятат от Министерството на културата.

Октомври е заявен индикативно за сключване на договорите, а догодина през април ще е отчитането.

По-рано през годината министерството активира и целева програма за творчески стипендии, която предвиждаше подпомагане в размер на три работни заплати и осигуровките към тях.