Повишен риск от пожари в 13 области
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2020 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повишен риск от пожари в 13 области

/КРОСС/ Големите пожари в общините Свиленград и Тополовград, обхванали обширни площи, вече са под контрол. Това съобщи в село Студена главен комисар Николай Николов, директор на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Днес ще се работи по овладяването на фронта на пожара между селата Маточина и Варник, които са на километър от турската граница. Ако до обед огънят не бъде спрян, ще се търси помощ от турска страна.

"От три страни пожарът е ограничен! Не е допуснат до населените места! Нямаме пострадали, нямаме загинали хора, нямаме нанесени тежки материални щети на селата. Последното направление - между Маточина и село Варник - пожарът се разпространява в югозападна посока, тоест в посока границата. Колегите от Турция са предупредени и ако не успеем до обяд да го ограничим в тази посока и те ще се включат на тяхна територия".

На място остават 20 екипа, които ще следят обстановката и ще реагират, ако възникнат нови огнища.

Над 50 хиляди декара земеделски площи, треви и гори са изгорели до този момент в област Хасково, където все още е в сила бедственото положение в общините Тополовград и Свиленград, каза Николов и благодари на всички, които помагат

„Благодаря на тези, които се включват - преди всичко Българската армия, доброволци и горски работници. Има едни много плитки дерета с отвесни стени. На практика, не само с автомобил не може да ги преминеш, а и пеша трудно се преминават. Това затруднява изключително нашите действия. И около обяд - ранния следобед, когато излезе вятър, а температурите са високи нещата стават доста по-сложни. В момента ситуацията е значително по-спокойна".

Шумен огънят също е овладян. Там са изгорели там близо 800 дка борова и широколистна гора, спасени са хиляда декара горски площи. Няма засегнати обитаеми къщи през вчерашния ден в цялата страна.

В 13 области в страната има повишен риск от пожари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Става дума за областите Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.

На половин километър от турската граница хасковското село Маточина снощи беше спасено от огъня. Пламъците са били спрени на метри от населеното място. Вижда се, че е горяла борова гора, лозя и земеделски площи. На терен има много пожарни автомобили и верижни машини, предаде кореспондентът на БНР.

play
stop
mute
max volume

00:00 / 03:29

Репортаж на Дора Атанасова за предаването ''Преди всички''

Пожарникарите разказаха пред БНР, че около полунощ пламъците са били овладени.

От село Варник и от село Маточина са изведени възрастни хора, а другите са останали да пазят къщите и животните си.

Другият голям пожар - до село Присъдец, също е овладян. Засегнатата площ в двата пожара в Тополовград и Свиленград е около 100 000 декара.

Все още има огнища, които горят близо до турската граница.

По-рано днес директорът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов коментира ситуацията в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

"През вчерашния ден гасиха 127 пожара службите и нашите служители. В момента, ако говорим за пожара, който е в Маточина, Хасковско, сравнявайки с вчера, нещата изглеждат сравнително по-добре. От три страни пожарът е ограничен. Към момента, застрашени населени места и къщи в тях няма".
Потушен е пожарът до крайграничното село Лесово, информираха от областната дирекция на полицията в Ямбол. Огънят вилня в продължение на две денонощия и обхвана площ от 11 000 декара, основно сухи треви и храсти. Все още не е ясна причината, една от версиите е, че огънят е тръгнал от неизгасена цигара, изхвърлена в района на граничен пункт Лесово.