Съдът в Страсбург допусна жалбата на Баневи срещу България
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2020 14:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът в Страсбург допусна жалбата на Баневи срещу България

/КРОСС/ Европейският съд по правата на човека в Страсбург е допуснал до разглеждане жалбата на Евгения и Николай Баневи срещу нарушени права във връзка с делото срещу тях за длъжностни и данъчни престъпления.

Делото в Страсбург е стартирало на 21 юли, обясни Евгения Банева. То е с гриф "приоритетно", заради - по думите ѝ - "грубите нарушения" във всички фази на казуса у нас. България има срок до края на септември да отговори на 9 въпроса, свързани с близо 22- месечното задържане на Николай Банев, мудното развитие на досъдебното и съдебното производство и огласяване на данни от личния живот на семейството - чрез обилните снимки и видеоматериали, които МВР разпространи от дома им, включително и на децата им, обясни Банева:

"Нарушения на процедурите при издаване на европеската заповед за арест и безобразията при нашето задържане, изказвания на бившия главен и настоящият главен и наблюдаващите прокурори в нарушение на презумпцията за невиновност".

Адвокатът на семейството Христо Ботев допълни:

"Предполагам, че всички помните изказванията за милиарда, за олигарсите, за престъпниците, които са окрали държавата и са доели до това положение пенсионерите".

"Прието е за разглеждане и е даден срок на страните, евентуално, да постигнат споразумение, което категорично няма как да се случи нито от наша страна, а предполагам нито и от страна на прокуратурата, с едни много сериозно описани нарушения от страна на прокуратурата и на съда като започнем с първоначалните арести, като дори са включени изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушават презумпцията за невиновност по отношение на този случай на прокурорите по делото", каза адвокат Ботев в Специализирания наказателен съд, където се гледа делото срещу Евгения и Николай Баневи.

За разлика от съпруга си Николай, Евгения Банева е на свобода от една година ..по здравословни причини.