Лошото испанско момче на Холивуд - Антонио Бандерас на 60 години
Секция: Шоубизнес
10 Август 2020 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лошото испанско момче на Холивуд - Антонио Бандерас на 60 години

/КРОСС/ Хосе Антонио Домингес Бандера, известен в целия свят като Антонио Бандерас, навършва 60 години днес.

Роден в Малага, той напуска родния си град на 19-годишна възраст с диплома от школата по драматично изкуство в джоба и разочарованието от кариера като футболист в градския клуб поради счупен крак, припомнят АНСА.

Съдбата го среща с Педро Алмодовар и между тях веднага се заражда едно артистично сътрудничество. През 1982 г. са заедно на снимачната площадка на „Лабиринт на страстите". Съвместната им работа е в седем филма и бележи кариерата му - участва в „Матадор" и "Законът на желанието", печели международното внимание с "Жени на ръба на нервна криза"(1988) и след „Завържи ме" напуска Европа в посока Америка, разчитайки на образа, който е изградил - смесица от тестостерон, доброта, иронична сила и театрален талант.

През 2011 г. той се завръща при Алмодовар, за да възстанови връзката с корените си в „Кожата, в която живея", а осем години по-късно взима първата Златна палма с "Болка и величие" в Кан и номинация за "Оскар".

Междувременно от много обещаващ се превръща в гарантирано качество в Холивуд.

Работил е с големи творци като Джонатан Деми във „Филадефия" в ролята на гей, Нийл Джордан в„Интервю с вампир", Алън Паркър в„Евита", Де Палма във „Фатална жена", Уди Алън в „Ще се срещнеш с мъжа на мечтите си", Робърт Родригес в „Десперадо" до „Шпионски деца".

Преминава през всички жанрове, съжалявайки само, че снима повече екшъни отколкото комедии, но истинска звезда става с „Маската на Зоро" (1998) на Мартин Кемпбъл.

В личния му живот също е бурно - през 1996 г. се развежда със своята съпруга Ана Леса след 8-годишен брак. През същата година сключва брак с актрисата Мелани Грифит.

"Мелани е вид шампанско с мехурчета. Никол пък е сок от пресни плодове, напълно детоксикиращ" - с тази метафора испанският актьор Антонио Бандерас обяснява разликите между двете жени, които е обичал - актрисата Мелани Грифит, с която се раздели след 18 години брак през 2014 г. и брокерката Никол Кимпел, с която е последната му връзка.