Директорът на Apple Тим Кук вече е милиардер
Секция: Технологии
11 Август 2020 19:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директорът на Apple Тим Кук вече е милиардер

/КРОСС/ Изпълнителният директор на Apple Тим Кук влезе в „клуба на милиардерите", след като цената на акциите на технологичната компания продължава да расте. Личното богатство на Кук премина 1 млрд. долара, след като пазарната стойност на гиганта от Купертино се увеличи след силни резултати и динамичните перспективи за големите играчи в сектора.

Това става ясно от данни, събрани от Bloomberg Billionaires Index. Докладът цитира анализ на регулаторните документи и признава, че нетното богатство на Кук „може да бъде по-малко", ако той е направил неразкрити благотворителни подаръци. Нетната оценка от над 1 млрд. долара беше направена въз основа на регулаторни документи и на пазарните резултати. Все пак постижението на Кук е нещо, което е рядкост за изпълнителен директор, „който всъщност не е основал" компанията, която ръководи.

В момента Кук притежава 847 969 акции на AAPL, на стойност около 375 млн. долара на базата на цената на акциите в понеделник. Други компенсации - като приходи от минали продажби на акции и дивиденти - носят още 650 млн. долара. Миналата година той получи над 125 млн. долара като част от заплатата си за фискалната година.

Цената на акциите на Apple също се повиши с близо 5% от началото на август, а компанията от Купертино е на прага на пазарната оценка на 2 трлн. долара.

Миналата седмица основателят на Facebook Марк Зукърберг видя личното си богатство да удари 100 млрд. долара.

Технологичните компании, включително Apple, Facebook и Amazon, се радват на ръстове на печалбите си по време на пандемията на коронавирус, тъй като повече хора използват в техните продукти.