Рафаело е коригирал носа си на автопортрета си
Секция: КУЛТУРА
11 Август 2020 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рафаело е коригирал носа си на автопортрета си

/КРОСС/ Ренесансовият майстор Рафаело вероятно не е харесвал носа си и го е коригирал на известния си автопортрет, съобщи Ройтерс.

Това е заключението на учени от университета в Рим, направили триизмерна компютърна реконструкция на лицето на художника от гипсова отливка от 1833 г. Тогава за последен път са ексхумирани останките му.

„Той определено е нарисувал носа си по-фин - каза проф. Матия Фалкони от университета „Тор Вергата". - Неговият нос е бил, как да кажа, малко по-изпъкнал".

Рафаело умира в Рим през 1520 г. на 37 години, вероятно от пневмония. Погребан е в Пантеона в Рим, припомня БТА.

Автопортрета му притежава галерията „Уфици" във Флоренция. Сега той е в Рим за изложбата за 500-годишнината от смъртта на ренесансовия майстор. Рафаело го рисува 15 години преди смъртта си, когато е бил гладко избръснат. На него носът му е по-орлов. Художникът се е представил така и на други картини.

Направената реконструкция на лицето на художника го показва как е изглеждал преди смъртта си, когато е бил с брада.

Фалкони и други патоанатоми реконструираха лицето на Рафаело с наслагване на тъкани - метод използван в разследването на престъпления. Резултатът е близък до гравюрата на Маркантонио Раймонди, един от учениците на ренесансовия майстор.

Когато приключихме, си казах: „Виждал съм това лице" - каза Фалкони пред Ройтерс.

Има прилика и с „Портрет на мъж" от Себастиано дел Пиомбо, нарисуван между 1512 г. и 1515 г.

От векове имаше съмнения, че ексхумираните през 1833 г. кости, положени в обновена крипта в Пантеона, не са на Рафаело, защото близо до него са погребани и негови ученици. Според Фалкони възстановката показва 85-процентен шанс черепът да е на Рафаело.

Не всички харесват работата на Фалкони. Изкуствовед каза пред в. „Република", че възстановката е евтина „видеограмна версия".