Здравният министър се обяви за безплатни тестове за ученици и родители наесен
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Август 2020 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравният министър се обяви за безплатни тестове за ученици и родители наесен

/КРОСС/ „В момента съвместно с МОН сме създали работна група, която от страна на здравното министерство включва ресорен заместник-министър, специалисти и доц. Кунчев. Участват родителски организации, учители и синдикати, които трябва до края на месеца да решат всички въпроси с организацията с цел започване на учебната година. Тестовете (за COVID-19 - бел. ред.) ще са безплатни за родителите и на учениците - трябва да бъдат безплатни". Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в Добрич, проведен заедно с главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За България са предвидени 2 млн. ваксини за коронавирус, в рамките на Общото споразумение с ЕС, като ваксинирането ще бъде напълно доброволно и по желание, стана ясно още от неговите думи.

„България участва като страна членка на ЕС в Общо споразумение, подписали сме го, съгласно което, когато се произведе ваксина, която отговаря на стандартите на безопасност,
както и е достатъчно ефективна, тогава българските граждани ще имат достъп до нея. Предвидили сме 2 млн. Ваксини, като сме включили всички уязвими групи - пенсионери над 65 г., медици и хора с хронични заболявания. Ваксинирането ще бъде пожелание и ще бъде безплатно. Във всеки един момент можем да се откажем от това споразумение", увери Ангелов.