Лидерът на беларуската опозиция напусна страната си и е в Литва
Секция: СВЯТ
11 Август 2020 17:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидерът на беларуската опозиция напусна страната си и е в Литва

/КРОСС/ Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е в безопасност и се намира в Литва, съобщи в Туитър литовският министър на външните работи Линас Линкявичус.

Самата Тихановска потвърди, че е напуснала Беларус по свое желание, след като по-рано излезе информация, че е била принудена да избяга.

"Взех много трудно решение. Но го взех напълно самостоятелно".

Във втората вечер на протести срещу изборните резултати в Минск отново се стигна сблъсъци с полицията и най-малко един демонстрант е загинал. Починалият опитал да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в ръцете му, съобщиха властите. Има и ранени. Силите на реда използваха сълзотворен газ, гумени куршуми, светошумови гранати и палки, за да разпръснат хилядите протестиращи в Минск. Демонстрантите издигнаха барикади в няколко района и хвърляха коктейли "Молотов".

Протестите избухнаха след като досегашният лидер на Беларус Александър Лукашенко обяви победа с над 80% от гласовете. Основният му съперник Светлана Тихановска, която получава близо 10 на сто подкрепа, отказа да приеме резултатите.

Няколко западни сили също изразиха съмнения в достоверността на резултатите и призоваха Лукашенко да не използва сила срещу протестиращите.

Властите в Беларус съобщиха днес, че са задържали над 2000 души при протестите в понеделник вечерта.


Вътрешното министерство съобщи, че 21 служители на силите за сигурност са пострадали, а петима от тях са в болница.

Тихановска междувременно призова съгражданите си да не се противопоставят на полицията и да избягват да излагат на опасност живота си.