Машинно гласуване на предсрочни избори не би могло да има, тъй като техника липсва
Секция: ПОЛИТИКА
12 Август 2020 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Машинно гласуване на предсрочни избори не би могло да има, тъй като техника липсва Адвокатът Петър Славов и политологът Ваня Нушева коментират темата в "България сутрин"

/КРОСС/ Един от основните призиви, които чуваме на протестите през последните дни е за честни избори, машинно и електронно гласуване. 

От друга страна,експерти изразяват позиция, че машинно гласуване на предсрочни избори не би могло да има, тъй като техника липсва.

"Това не е вярно. Следващият логичен въпрос е какво правиха досега и не осигуриха машините. ИК е достатъчен ясен, разписан е начинът на машинното гласуване", коментира адвокатът Петър Славов в "България сутрин".

Политологът Ваня Нушева категорично заяви, че избори не могат да се отлагат заради технологични промени и препятствия, а законът трябва да се изпълнява.

"Промени относно машинното гласуване бяха извършвани преди година и половина. Правилата са променени, така че сега са премахнати онези недоразумения. Няма законодателен проблем относно въвеждане на машинното гласуване", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ имаме нужда от добра организация и политическа воля за изпълнението на закона.

"Имаме законодателни промени преди повече от година, направени от същите хора, които са в парламента. Сега те да казват "много е сложно", това е абсолютно недопустимо. Означава, че не са си свършили работата", заяви Петър Славов.

Той коментира, че след 2019 г. вече имаме опит с машинното гласуване.