Българският Гейминг Маратон представя пъстрата палитра на съвременната българска гейминг култура
Секция: Технологии
12 Август 2020 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският Гейминг Маратон представя пъстрата палитра на съвременната българска гейминг култура

/КРОСС/ Българският Гейминг Маратон, първи по рода си онлайн фестивал у нас, посветен на видео игрите, ще акцентира върху различни елементи от българската гейминг култура.

Първото издание на Българският Гейминг Маратон ще обедини родната гейминг общност в целодневно събитие на 30 август (неделя), което ще се проведе изцяло в интернет.

Онлайн фестивалът посветен на видео игрите, чиято програма ще бъде анонсирана поетапно в официалния сайт на събитието - http://gamingmarathon.bg/, ще започне рано сутринта и ще включва над 100 часа видео стрийминг и турнири, представени от множество популярни и изгряващи личности и организации от растящата българска гейминг среда.

Организатори на Българският Гейминг Маратон са TDB Play - новосформирана агенция с фокус видео игри, електронни спортове и geek култура, в партньорство със световния лидер при гейминг мониторите - AOC.

Към момента участие в първото издание на маратона са потвърдили над 20 от най-популярните гейминг стриймъри в България, които ще създадат, специално за фестивала, своя онлайн шоупрограма.

Сред тях са имена със стотици хиляди фенове в социалните мрежи, между които актьорът с гейминг афинитет Китодар Тодоров, познатите на феновете на видео игрите от всички възрасти Aetheltryth, дуото Павел Колев и Ицака и много други. Във фестивалът участие ще вземат и разпознаваеми лица от други обществени и културни сфери.

„Видео игрите са не само най-богата и бързо-растяща развлекателна индустрия в света, но забавлението чрез видео игри е и най-популярната форма на развлечение за поколенията родени след 1980 година.

От нишова суб-култура, видеото игрите се превърнаха в неделима, дори централна, част от съвременния начин на живот.

За пример, през 90-те години, в България, тийнейджърите си говорихме основно за музикалните клипове по MTV и любимите отбори в NBA, а подрастващото поколение сега си говори за любими видео игри, персонажи от тях и стриймъри.“ – коментира Мартин Кадинов, съ-основател на TDB Play и организатор на събитието – „Често схващането за видео игрите е че предлагат забавление само на т.нар. хардкор геймъри, а всъщност, игрите доказаха, особено в новата COVID-19 действителност, че могат да предложат пълноценно забавление за всекиго.

В рамките на Българският гейминг маратон феновете ще могат да се насладят на пъстра палитра от онлайн стриймове, турнири и предизвикателства, а новодошлите в света на видео игрите – да се запознаят с един нов и магичен свят.

Очаквайте игри като GTA V - най-популярната за стриймване в момента игра в България, вечните Minecraft и CS:GO, мобилната Brawl Stars, виртуални мото-спортове, стратегическата DOTA 2 и други.

Допълнителна информация и програма на събитието: http://gamingmarathon.bg/