ЕС заплаши Беларус със санкции, изборите не са били "нито свободни, нито честни"
Секция: СВЯТ
12 Август 2020 13:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС заплаши Беларус със санкции, изборите не са били "нито свободни, нито честни"

/КРОСС/ ЕС заяви, че състоялите се в неделя в Беларус президентски избори не са били "нито свободни, нито честни", и заплаши да наложи санкции за отговорните за последвалото насилие, се казва в декларация на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, одобрена от 27-те страни членки, предаде "Франс прес".

В декларацията се критикува "несъразмерното и недопустимо насилие от страна на държавните власти" и се настоява за край на репресиите и за "незабавното и безусловно освобождаване на всички задържани". "Ще направим задълбочен преглед на отношенията на ЕС с Беларус. Възможно е да се вземат мерки срещу отговорните за констатираното насилие, неоправданите арести и фалшифицирането на изборните резултати", се казва още в декларацията.

Говорител на Борел съобщи, че Беларус ще е тема на обсъждания на неформалната среща на външните министри на ЕС на 27 и 28 август в Берлин. Те ще подготвят решения за срещата на държавните и правителствени ръководители, пранирана за 24 и 25 септември в Брюксел.

В Беларус протестите след президентските избори, на които официално държавният глава Александър Лукашенко получи над 80% от вота, продължават, силите на реда използват гумени куршуми и до момента са обявили над 5000 задържани (все още не е известно колко са задържаните снощи) в редица градове.

Водещият опозиционен кандитат Светлана Тихановская, обединила подкрепа от недопуснати противници на Лукашенко, но събрала под 10% според държавните резултати, първоначално не призна данните и ги обжалва. Впоследствие, след посещение в Централната избирателна комисия, тя бе в неизвестност в продължение на часове, а на сутринта бе съобщено, че е в Литва.

Във видеообръщение Тихановская обясни, че е взела решението сама, въпреки твърдения на представители на щаба, че е била заставена. По-късно проправителствен канал в "Телеграм" публикува и друго видео, заради което руски и международни издания допускат, че тя е действала под заплаха.