Доналд Тръмп забранява инсталирането на TikTok
Секция: Технологии
12 Август 2020 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доналд Тръмп забранява инсталирането на TikTok

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, забраняваща всякакви сделки с китайския ByteDance и неговите дъщерни дружества и може да забрани на магазините на App Store и Google Play да хостват приложението TikTok, съобщава ТАСС, позовавайки се на свои източници.

Според текста на документа, забранените транзакции могат да бъдат забранени споразумения, осигуряващи наличието на TikTok в магазините за приложения, закупуването на реклама в TikTok и приемане на условията на потребителското споразумение при изтегляне на приложението.

Агенцията все още няма коментар от Apple и Alphabet, които притежават магазините за приложения.

Президента Тръмп подписа в четвъртък две изпълнителни заповеди за забрана на всякакви сделки с ByteDance и нейните дъщерни дружества, както и сделки, свързани със социалната мрежа WeChat и собственика му, китайския интернет гигант Tencent и дъщерните му компании. Забраните в двата случая влизат в сила 45 дни след публикуването на постановленията, тоест в края на септември.

На 3 август Тръмп обяви, че Microsoft или друга американска компания трябва да приключат сделка за придобиване на TikTok до 15 септември, в противен случай работата на социалната мрежа на американска земя ще бъде забранена.

На 31 юли президентът заяви, че планира да забрани TikTok в САЩ. Преди това „Блумбърг“ съобщи, позовавайки се на източници, че Тръмп ще принуди ByteDance да се откаже от своя дял в американското подразделение на TikTok, така че компанията да не може да контролира работата на приложението в страната.

Тревогите на администрацията на Съединените щати относно социалната мрежа произтичат от твърденията, че нейното ръководство се занимава с пропаганда и прехвърля данни на потребителите на китайските власти.