Розовата индустрия е в шок
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Август 2020 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Розовата индустрия е в шок

/КРОСС/ "От началото на пандемията поръчките към розопроизводителите от преработвателите рязко спаднаха и не знаем дали този шок няма да продължи и през следващата година. Това е плашещо", коментира в ефира на телевизия Блумбърг Христо Николов, председател на Управителния съвет на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Той призна, че от началото на годината браншът работи под огромен стрес, имало е проблем с мотивацията на работниците и транспортирането на реколтата.

"Направихме повече разходи за нейното  прибирането. Преработвателните предприятия ни платиха близо 30% по-ниска цена от предходната кампания. Тази година имаше неприбран розов цвят.

Надявам се, че с влизанто в сила на Закона за розата след няколко години да няма подобни ситуации, коментира Николов.

Според него в момента в България преработвателните мощности не съответстват на обема на розовите градини.

Николов очаква правителството да разпредели  близо 1,1 млн. лева в подкрепа на сектора на розопроизводството в България, което се равнява на 20 лева на декар за единица площ. "Тези средства са 10% от ежегодните разходи, които един стопанин трябва да направи в своите розови градини, за да ги поддържа в добро състояние и за да разчита на прилична реколта", уточни Николов.