Тази нощ е пикът на Персеидите в България
Секция: Наука
12 Август 2020 16:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тази нощ е пикът на Персеидите в България

/КРОСС/ Астрономите от БАН съобщават, че именно вечерта между 12 и 13-и август ще бъде пикът на може би най-наблюдавания метеорен поток у нас - Персеидите. Интензитетът ще е 110 метеори/час, а Луната няма да пречи на наблюденията, защото ще е в последната си четвърт.

Учените съветват, че ако искаме да наблюдаваме метеоритния поток, то е по-добре да излезем от града, тъй като светлинното замърсяване от него ще пречи на добрите наблюдения.

Заради топлото време, Персеидите са най-наблюдавания метеорен поток в България.

Метеоритния поток се дължи на преминаването на кометата Суифт-Тътъл в близост до Слънцето през 1992 година. Тя преминава в близост до нас на всеки 133 години. Именно при преминаването ѝ в близост до нашата звезда, са се отчупили малки частици, които после изгарят в атмосферата ни, когато планетата ни преминава в тяхната зона, всеки август. Именно изгарянето на метеорите предизвиква красивото явление.

Според астрономите е много трудно да видим 100 метеорита за един час, но при достатъчна отдалеченост от града и късмет, то можем да видим десетки. Облачността обаче може да попречи на наблюденията.

Учените допълват, че за други части на планетата пикът се е падал миналата вечер.