Китайските високотехнологични компании са втори в света по пазарен дял
Секция: Технологии
13 Август 2020 12:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайските високотехнологични компании са втори в света по пазарен дял

/КРОСС/ КНР има най-голям пазарен дял в 12 високотехнологични производствени сектора, включително производството на електронни компоненти. За САЩ, класирани на първо място, този показател е 25.

Високотехнологичните компании от Китай надминаха японските по глобален пазарен дял и продължават да стопяват разликата с американските корпорации, които са водещи в тази класация. Такива данни са цитирани в проучване, публикувано от водещия японски бизнес вестник „Nikkei”.

„Lenovo Group” – най-големият производител на компютри в Китай, увеличи световния си пазарен дял с 1.2 процентни пункта (п.п.) през 2019 г. в сравнение с 2018 г. – до 24.2%. Така компанията изпревари американската „Hewlett-Packard” (HP).

Технологичната корпорация „Huawei”, въпреки политиката на редица западни държави да забранят използването на продуктите й, се класира на второ място в света на пазара на смартфони с пазарен дял от 17,6%. Това й позволи да задмине „Аpple” и да намали разликата с лидера-производител в този сегмент – южнокорейската компания „Samsung Electronics”, чиито смартфони представляват 21,6% от глобалните продажби.