Една спецакция и "гръмки заглавия" с името на Иван Гешев. Какво се случи в "Биберон"?
Секция: Анализи
13 Август 2020 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Една спецакция и "гръмки заглавия" с името на Иван Гешев. Какво се случи в "Биберон"?

/КРОСС/ Продължаващата в последните седмици обиколка на главния прокурор Иван Гешев из страната във вторник спря в Силистра. В този момент там се провеждаше полицейска акция, чийто обект се оказа и детски център "Биберон". Това съвпадение доведе до медийни заглавия, които свързаха посещението на Гешев в града именно с проверката на "Биберон".

В сряда прокуратурата публикува позиция, в която заявява, че "не отрича правото обществото да бъде информирано според стандартите и нормите на съответната медия, но не приема опитите за манипулация чрез гръмки заглавия, които не отговарят на обективната истина".

Свободна Европа потърси информация от всички замесени страни.

Има ли цигари при царевичните пръчици?

"Влезли са и са започнали да ровят. Търсили са цигари при царевичните пръчици, близалките и пакетите с покривки за маси", разказа в сряда пред Свободна Европа собственичката на детски център "Биберон" Пламена Тончева.

От декември 2017 г. нейната фирма "Деяна груп" има сключен договор с Община Силистра за наем на имот от 16.82 кв. м в двора на общинския "Обединен детски комплекс". Става въпрос за павилион, в който се продават храни и напитки, а към него отвън има и маси с 12 места за сядане. Целият този обект е вписан в общината като кафе-аперитив "Биберон".

Според договора за наем общината отдава на Тончева "заведение за хранене и развлечения през летния период (от 01 април до 30 септември) и за склад през зимния период (от 01 октомври до 31 март)".

Именно в това помещение пристигналите във вторник полицаи са търсили акцизни стоки и по-конкретно – цигари и алкохол. По думите на Тончева пред Свободна Европа заведението ѝ никога не е предлагало такива продукти, защото се намира на територията на "Обединен детски комплекс" и се посещава основно от майки с деца.

Случайна проверка или спецакция?

"Попитах ги: "По сигнал ли идвате?" Те казаха: "Не, акция е", разказва собственичката на "Биберон" с уточнението, че разследващите са настоявали да разберат къде са "складовете с цигарите и алкохола".

Според официално съобщение на Областната дирекция на МВР в Силистра полицаите не са проверявали детски център, а "кафе-аперитив, носещо идентично наименование с това на парти-център".

"В града няма друго кафе-аператив "Биберон". Моето е и част от детски център", обясни по този повод Пламена Тончева.

Тя предостави на Свободна Европа протокол от проверката, при която не е открито нищо нередно. Документът обаче не се чете, защото по думите на Тончева "полицаите имаха проблем с индигото". Собственичката на "Биберон" каза още, че всичко това се е случило пред свидетели, а проверката е продължила час и половина.

От съобщението на местната полиция става ясно още, че проверката в "Биберон" е била част от "специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, включително установяване на акцизни стоки без бандерол". Действията на МВР са били наблюдавани от Окръжната прокуратура в Силистра.

Какво прави Иван Гешев в Силистра?

Акцията в детския център съвпадна с посещението на главния прокурор в града по повод разкрито от местната Окръжна прокуратура битово убийство в село Искра. В тази връзка Дирекция "Публична комуникация" към прокуратурата публикува в сряда позиция по повод две медийни заглавия: "Гешев е в Силистра – обискиран е детски център "Биберон" и "Борбата с битовата престъпност на Гешев достигна и до детски център "Биберон".

"Провереното обект кафе-аперитив не е детски център по смисъла на Наредба 1 от 2009 г., а е питейно заведение. В хода на операцията на МВР, проведена в гр. Силистра, са били проверени десетки обекти, сред които и кафе-аперитив, носещ идентично име с това на детски център, който по документи не съществува", твърдят от държавното обвинение.

Оттам допълват, че посещението на Иван Гешев в града е планирано и "по никакъв начин не е обвързано с проведената от икономическа полиция проверка в същия ден". Като повод за визитата на Гешев в позицията се споменава и убийството на 56-годишен мъж в село Искра, за което преди ден стана ясно, че е било извършено от 15-годишно момче, което е задържано няколко часа след престъплението.

 

*Източник: https://www.svobodnaevropa.bg