Явор Божанков: Хората искат справедливост, която Борисов не може да им даде
Секция: Коментари
14 Август 2020 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Божанков: Хората искат справедливост, която Борисов не може да им даде

/КРОСС/ "От БСП имахме сериозни основания да поискаме извънредно заседание на Народното събрание. Анализът не е толкова в неявяването на ГЕРБ, колкото в причините, поради които трябваше да дойдат и нашето основание да ги извикаме. За нас е ясно - 4 години искахме вотове на недоверие, напускахме парламента, оставката на правителството я искахме от първия ден на това Народно събрание. Нерешаването на проблемите от страна на управляващите доведе до огромно недоволство и избухването на протестите", каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред БТВ.

"Борисов твърди, че има две основания да не подава оставка - работещ парламент, който да решава проблемите на хората, и задаващата се икономическа криза. Управляващите обаче правят точно обратното - бойкотират работата на същия този парламент и раздават държавни пари на администрацията с цел да си купят спокойствие. С действията си ГЕРБ създадоха освен здравна и икономическа, но и остра политическа криза. С вчерашния бойкот на парламента ГЕРБ показаха, че на тях просто не ги интересува - за тях няма значение и не изпитват нуждата да отговарят на въпросите на обществото", категоричен е Божанков.

"Борисов се опита да раздава пари, и то държавни пари. В нормалните европейски държави това става с актуализация на бюджета. Във Франция вече има три такива актуализации. В България никой не знае какво е състоянието на хазната. Това и физическото и вербално насилие над журналисти на конференцията на ГЕРБ, ни даде основание да извикаме министър-председателя и ГЕРБ в парламента. Първо, да направим разчет откъде ще дойдат тези пари и какви пари харчи Бойко Борисов и второ, какво е отношението на властта към насилието. Това, което стана с журналистката Полина Паунова е абсолютно недопустимо. Насилието е и невербално. Всичко, които си позволят критика към управлението биват брутално атакувани", коментира депутатът от левицата.

Той открои двете основни теми в обществото - оставката на Борисов и оставката на Гешев. Според Божанков големият въпрос е дали правителството реагира адекватно и тези основанията за оставка отпадат или се увеличават: "Дотук Борисов се опитваше да успокоява протестите с пари, но се оказа, че хората не искат пари, а искат справедливост. Борисов справедливост на това общество не може да даде".

Явор Божанков обърна внимание, че в разгара на най-голямата криза, прокуратурата, призвана да се бори с нагласените обществени поръчки, си е купила 2 джипа за близо половин милион лв. с нагласена обществена поръчка. "Изискването е било те да бъдат с поне 400 конски сили, защото явно с по-малко прокуратурата не може да се движи. Това е основание веднага да се направи изслушване на главния прокурор", добави той.

„"Истината е, че сегашната ситуация е много по-голяма от БСП и от всяка друга политическа сила. Хората изискват двете оставки, искат промяна на модела на управление и казват: "Мутрите вън!". Тези искания нямат цвят и не можем да им поставим граници в рамките на една политическа партия. Големият извод е, че така не може да продължава. Който и да управлява оттук нататък трябва да знае, че насреща си няма прости хора, а има народ, който ще го свали от власт всеки път, когато прекрачи тази граница", завърши Явор Божанков.