Чавушоглу обсъди със Захариева ситуацията в Източното Средиземноморие
Секция: ПОЛИТИКА
14 Август 2020 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чавушоглу обсъди със Захариева ситуацията в Източното Средиземноморие

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу проведе телефонни разговори със своите колеги от България, Унгария и Литва, съобщи Анадолската агенция.

По информация на източници от турското външно министерство, те са обсъдили последните събития в Източното Средиземноморие.

Разговорите са преди утрешния извънреден Съвет по външни работи, по време на който ще бъде дискутирано нарасналото напрежение между Атина и Анкара в Източното Средиземноморие, след като Турция обяви, че ще продължи с проучванията и сондажите там.

Като част от дейностите по проучване на въглеводороди в страната, на 10 август 2020 г. Турция издаде NAVTEX (навигационен телекс), като обяви, че нейният кораб „Орудж Реис” ще започне нови сеизмични изследвания в Източното Средиземноморие.

Решението на Турция беше оповестено след споразумението за морските граници между Гърция и Египет, които го подписаха само ден, след като Турция заяви, че ще отложи дейностите си в региона в знак на добра воля и вследствие посредническите усилия на Германия.

Анкара обяви, че не признава споразумението и изпрати „Орудж Реис” да продължи своята дейност в зоната на континенталния шелф на Турция.

Корабът ще продължи проучванията в Източното Средиземноморие до 23 август, заедно плавателните съдове „Чингис Хан” и „Атаман”.

Турция последователно оспорва едностранното сондиране от страна на Кипър в Източното Средиземноморие, твърдейки, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите в района.

Решението на Турция да обяви нови проучвания в Източното Средиземноморие предизвика тревога в Гърция, която в отговор на тези действия постави в бойна готовност военноморския си флот.