Извънреден съвет на външните министри на ЕС заради Беларус и Ливан
Секция: СВЯТ
14 Август 2020 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Извънреден съвет на външните министри на ЕС заради Беларус и Ливан

/КРОСС/ Външните министри на Европейския съюз се събират днес на извънреден съвет, за да обсъдят ситуацията в Беларус, Ливан и източното Средиземноморие. България е представена от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков.

Беларус, напрежението в източното Средиземноморие, Ливан и Венецуела са темите на извънредния съвет на външните министри на Европейския съюз.

Заседанието беше свикано по искане на Полша заради ситуацията в Беларус след президентските избори.

Швеция вече се обяви за налагане на насочени санкции срещу отговорните за насилието по време на протестите в Беларус. Вчера  германският външен министър Хайко Маас заяви, че натискът върху Минск трябва да се засили:

"В момента има много разговори между външните министри на страните- членки как да реагираме на събитията. Пределно ясно е, че бруталността и арестите на мирни демонстранти и журналисти в Беларус са неприемливи за Европа през 21 век и ето защо трябва да засилим натиска върху властите там“.

Извънредна среща на външните министри поиска и Гърция, заради напрежението с Турция, което ескалира в началото на седмицата, след като Анкара възобнови сондажите в района на гръцки остров в източното Средиземноморие.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че спорът с Атина трябва да се реши с диалог, а турският външен министър проведе разговори с редица външни министри, сред които и българският Екатерина Захариева.

Франция вече поиска налагане на европейски санкции срещу Турция заради политиката ѝ в Източното Средиземноморие.

Днешната среща на първите дипломати на Европейския съюз ще се проведе чрез видеоконферентна връзка, което означава, че първите дипломати не могат да вземат политически решения, а за налагане на санкции срещу, която и да е държава е необходимо единодушие между всички 27 лидери.

Следващата среща на външните министри ще е на 27 и 29 август в Берлин в подготовка на срещата на върха на европейските лидери в края на септември.