УниКредит Булбанк отпуска заеми до 300 000 лева на МСП, пострадали от епидемията
Секция: ИКОНОМИКА
14 Август 2020 14:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УниКредит Булбанк отпуска заеми до 300 000 лева на МСП, пострадали от епидемията Инструментът е приложим за микро, малки и средни предприятия

/КРОСС/ УниКредит Булбанк ще отпуска заеми до 300 хиляди лева на МСП, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от Ковид-19, съобщиха от финансовата институция.

Банката, която е водещ партньор на бизнеса, се присъединява към гаранционната програма за преодоляване на икономическите последици от разпространението на Ковид-19 на Българската банка за развитие; Инструментът е приложим за микро-, малки и средни компании от различни сектори в икономиката.

УниКредит Булбанк подписа споразумение с Българска банка за развитие (ББР) за присъединяване към програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от пандемията от Ковид-19.

В рамките на програмата УниКредит Булбанк ще отпуска заеми до 300 хиляди лева, като клиентите могат да кандидатстват за ново оборотно финансиране, както и да заявят интерес за включване на съществуващи инвестиционни и оборотни кредити по програмата. Заемите са с дълъг гратисен период – до 3 години и се отпускат при облекчени изисквания за обезпечение – покритие за не повече от 20% от размера на търсеното финансиране.

Кандидатите трябва да отговарят на поне едно от следните изисквания: да имат спад на оборота заради пандемията от Ковид-19, да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици, да имат отменени договори за износ или прекратени доставки от внос, да са затворили производствените си съоръжения и офиси или да са намалили броя на своите служители.

Програмата е насочена към компании, изпитали затруднения през 2020 г. като пряк негативен ефект от пандемията Ковид-19,  които са обслужвали редовно кредитите си без да са изпадали в просрочие над 90 дни през миналата година.

Инструментът е приложим за микро-, малки и средни компании от различни сектори в икономиката, като данните на ББР показват, че най-засегнатите от пандемията сектори са: транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на едро.

"Ние вече си партнираме успешно с ББР по програмата за безлихвени кредити за физически лица като вече сме отпуснали над 1400 заема. С подкрепата, която оказваме и на бизнеса, заедно с ББР, банките сме част от решението на кризата, предизвикана от Ковид-19”, коментира Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

При представяне на финансовите си резултати за полугодието миналата седмица, групата на УниКредит съобщи, че през второто тримесечие на годината във всички страни, в които групата присъства, е отпуснала държавногарантирани заеми и е дала възможност за отсрочване на кредити с общ размер над 41 млрд. евро.