БАБХ констатира наличието на Листерия в кашкавал и ниска масленост в сирене
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2020 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ констатира наличието на Листерия в кашкавал и ниска масленост в сирене

/КРОСС/ Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира наличието на бактерията Листерия моноцитогенес в проба от кашкавал и несъответствие по физикохимичния състав в проба от сирене, взети при проверка в търговската мрежа в София през миналата седмица.

Наличие на Листерия моноцитогенес беше установена в кашкавал „Беленско” с партиден номер L060520, произведен от млекопреработвателно предприятие „Рафтис милк” ЕООД. Произведено е количество от 595 кг. Гражданите, закупили кашкавал от същата партида могат да го върнат в магазина, от който са го купили.

В проба от сирене е установено несъответствие по физикохимичния състав – неколкократно по-ниско съдържание на мазнини от обявеното от производителя.

По двата случая са предприети незабавни действия от Областните дирекции по безопасност на храните за спиране от продажба на партидите. В предприятието, произвело кашкавала, замърсен с Листерия, е извършена основна дезинфекция.

На бизнес операторите са съставени актове по Закона за храните. Максималната финансовата санкция за двете нарушения съгласно законодателството е до 6 000 лева.