Унгария, Румъния и България с исторически спад на икономиката
Секция: ИКОНОМИКА
14 Август 2020 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Унгария, Румъния и България с исторически спад на икономиката

/КРОСС/ Унгария, Румъния и България регистрираха най-големия спад на икономиката за тримесечие от десетилетия заради пандемията от коронавирус, показва изнесената в трите държави статистика, предаде АФП.

БВП на Унгария се сви с 14,5% през второто тримесечие в сравнение с първите три месеца на 2020 г. Това е най-голямото забавяне от края на комунистическата ера преди повече от три десетилетия.

Румъния отчете през второто тримесечие понижение от 12,3%, а България - 9,8%, което е най-голямото забавяне от икономическата криза през 1997 г.

През второто тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България намалява с 8,2% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 9,8% спрямо първото тримесечие на 2020 г.

В Унгария коронавирус кризата засегна услугите, както и индустрията, отбелязват от националната статистическа служба KSH. На годишна база спадът е от 13,6%, което е повече от прогнозата на икономистите.

Унгария прогнозира 3,0% забавяне на икономиката през 2020 г., докато Румъния очаква -3,8%, а България свиване от 7,0%.

Европейската комисия прогнозира икономиките на трите държави да се забавят с 6-7%.

В Румъния и България износът съответно падна с 18,0% и 23,4% през второто тримесечие.

Днес северната ни съседка обяви 14% увеличение на пенсиите от септември.

Междувременно пандемията не пожали и някои скандинавски държави, но въздействието върху Финландия е по-малко, докато Дания регистрира "историческо" забавяне.

БВП на Финландия се сви с 3,2% от април до юни в сравнение с предходните три месеца. В същото време Дания отчете спад от 7,4% на тримесечна база, което е най-голямото забавяне на икономиката на страната от началото на 90-те години, когато започва да води статистика по тримесечие.