Богородичният хляб се разчупва, за да не изчезне тайнството му
Секция: Църковен календар
15 Август 2020 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богородичният хляб се разчупва, за да не изчезне тайнството му

/КРОСС/ На Голяма Богородица в Кюстендил се провежда традиционното изложение на богородични и обредни хлябове. Празникът се нарича “Панагия” или Въздигане на хляба.

На катове, оформени с много фантазия от читалищата на община Кюстендил, са изложени традиционните богородични хлябове, украсени с цветя, най-вече слънчогледи. Освен хлябове, на Панагия се показват и други тестени изделия като баници, кексове, зелници, питки, погачи и др.

В кътовете на читалищата са аранжирани с житни класове, показани са съдове за замесване на брашното и други характерни за бита.

„Богородичният хляб, замесен с много любов, е един мистичен ритуал в чест на Светата Божия майка. Той се замества предишния ден от дете-момиче с живи родители, подпомогнато от възрастна жена. Замесва се от брашно от тазгодишната реколта, а житото се освещава в черква, след което се замесва с вода, сол и брашно, но без набухватели. Като се оформи питката, се прави църковния печат – й„просфорник“.

Богородичният хляб не бива да се реже, той се къса, за да не изчезне тайнството му“, каза доц. доктор Екатерина Керимидарска, преподавател-етнолог в Шуменския университет, която е от Кюстендил и бе замесила богородичен хляб.

 

*Снимка: БГНЕС