Емил Георгиев със сигнал до прокуратурата
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Август 2020 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Георгиев със сигнал до прокуратурата

/КРОСС/ Председател на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев дава на Прокуратурата - Областния управител на Хасковска област д-р Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и директора на РЗИ- Хасково д-р Димитрова, заради обстоятелството, че са излъгали жителите на град Хасково, че съдържанието на радиоактивния елемент във водата е в границите на пределно-допустимата норма и вече може да се използва за питейни нужди и приготвяне на храна.

С това, същите са създали предпоставки за застрашаване живота и здравето на над 70 хиляди жители на общината.

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

През пролетта на 2017 г. се установи несъответствие на водата от водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване на гр.Хасково с изискванията на Наредба №9 от 16 март 2001 за качество на водата , предназначена за питейно - битови цели и Наредба №1 от 10 октомври 2007 г. за проучване, ползване и опазване на подземните води по отношение на показател обща Алфа активност. В условия на учестен мониторинг от средата на 2017 г. до 19 май т.г. действаше разпореждане на РЗИ-Хасково водата, доставяна от водоснабдителната мрежа да се използва единствено за битови нужди. През целия този период водата за питейни нужди и приготвяне на храна се доставяше с водоноски в 12 пункта на Хасково като по време на чума.

В началото на м.април 2018 г., в качеството си на изп.секретар на ФПБ проведох две срещи в МРРБ с министър Нанков и зам.министър Малина Крумова. На срещите ръководството на МРРБ се зангажира с трайно решаване на проблема до края на 2019 г. В съвместно писмо до ФПБ от 14.05.2018 г., от МРРБ, МЗ и МОСВ се подчертава, че единственото алтернативно решение на проблема с качеството на питейната вода е доизграждането на пречиствателна станция на яз.Тракиец. За съжаление, вместо да се отпуснат 2-3 мил.лв. за доизграждането на съществуваща пречиствателна станция на яз.Тракиец, отстояща на 15 км. от гр.Хасково, се отпуснаха 2 мил.лв. за изграждане на 8 дублиращи сондажни кладенеца за питейна вода в три зони от едно и също подземно водно тяло, за което е доказано , че водата е радиоактивно замърсена.

По време на посещението на мин.председателя Бойко Борисов в Хасково на 10 април т.г. беше съобщено, че проблема с качеството на водата е решен . На 19 май на съвместен брифинг управителя на Хасковска област д-р Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и директора на РЗИ- Хасково д-р Димитрова информираха жителите на Хасково , че във водата, доставяна от водоснабдителната мрежа и предназначена за питейно - битови цели, съдържанието на радиоактивните елементи Уран и Алфа частици е в границите на пределно-допустимата норма и вече може да се използва за питейни нужди и приготвяне на храна.

За сведение , няма експерти които да твърдят , че радиоактивното замърсяване на водата в Хасково е следствие от наднорменото съдържание на Уран. От официално известните анализни резултати от пролетта на 2017 г. до настоящия момент има само една проба, в която съдържанието на Уран е над нормата . Пробата е взета на 12 април 2017 г. от района на „Каменица"АД , а съдържанието е 0,041 мг/л при норма 0,03 мг/л. В същото време експертите заявяват , че радиоактивното замърсяване се дължи на Алфа-частиците, които са основен фактор за заболявания на кръвта, в т.ч. и левкемия. Не случайно Хасково е на първо място в страната по злокачествени заболявания, което е видно от приложената справка.

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

На съвместния брифинг от 19 май, управителя на Хасковска област д-р Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и директора на РЗИ- Хасково д-р Димитрова въведоха в огромно заблуждение жителите на Хасково, което се потвърждава от следното :

-РЗИ-Хасково е дало предписание на ВиК-Хасково за постоянен мониторинг при ежемесечно изследване на водата. На 3-ти юли т.г. , в качеството си на председател на ФПБ изпратих писмо до РЗИ-Хасково с искане да ни се предоставят резултатите от последните изпитани проби относно съдържанието на радиоактивни елементи. От получената информация е видно, че за последните шест месеца са взети проби от девет различни пункта и са изпратени за изпитване в един и същи ден - 11 март, което означава , че са взети по едно и също време, но не и всеки месец.

- от приложените девет броя протоколи за изпитване, всичките издадени на 6-ти април е видно , че по показател обща Алфа активност има завишаване от 2 до 5 пъти над пределно допустимата норма.

С други думи на срещата на 10 април и съвместния брифинг на 19 май обл.управител на Хасковска област д-р Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и директора на РЗИ- Хасково д-р Димитрова са разполагали с информация за наднорменото съдържание на Алфа-частиците, но съзнателно подведоха хасковлии, че съдържанието на радиоактивния елемент във водата е в границите на пределно-допустимата норма и вече може да се използва за питейни нужди и приготвяне на храна. С това, същите създадоха предпоставки за застрашаване живота и здравето на над 70 хиляди жители на общината.

С оглед на изложеното, моля да бъде извършена предварителна проверка и при наличие на достатъчно данни , да бъде образувано досъдебно производство.

Оставам с уважение,

инж.Емил Георгиев,
председател на ФПБ