Азербайджан изразява сериозна загриженост относно новата стратегия за национална сигурност на Армения
Секция: Коментари
19 Август 2020 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Азербайджан изразява сериозна загриженост относно новата стратегия за национална сигурност на Армения Преди време правителството на Армения представи на обществеността новата си Стратегия за национална сигурност

/КРОСС/ Помощник на президента на Азербайджан - началник отдел „Външна политика“ на администрацията на президента Хикмет Хаджиев представи коментарите си по този документ

Според Х. Хаджиев, съдейки по основните разпоредби на документа, Армения все още остава заложник на миналото. „Като се запознаете със стратегията, става очевидно, че тя популяризира шовинистични, ксенофобски идеи, изпраща послания за величието на арменския народ, за неговото превъзходство над други народи, както и за нетолерантност към съседни народи. Документът съдържа и множество препратки към арменскоазербайджанския конфликт и обвинения срещу азербайджанската страна. Освен това в документа много пъти се споменава незаконния режим, създаден от Армения на окупираните територии на Азербайджан.

В тази връзка искам да подчертая, че фактите и аргументите за конфликта в Стратегията са напълно фалшифицирани. Армения окупира регион на Нагорни Карабах и седем съседни области на Азербайджан. Армения осъществява геноцид срещу азербайджанци, извършва етнически прочиствания и военни престъпления.

Въпреки исканията на четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН от 1993 г. Армения все още не е изтеглила армията си от окупираните територии. Армения извършва незаконна дейност на окупираните територии, включително политиката на незаконно заселване. Армения се опитва да унищожи следите на Азербайджан в окупираните територии. Армения, грубо нарушаваща режима на прекратяване на огъня по линията на съприкосновение и държавната граница, предприема провокации, умишлено обстрелвайки цивилно население и граждански обекти на Азербайджан. Армения не е заинтересувана от преговори и се опитва изкуствено да удължи статуквото, за да консолидира окупацията.

Що се касае до измислиците за военните действия през април 2016 г., трябва да кажа, че тогава арменските въоръжени сили прибягват до поредната провокация срещу Азербайджан. Азербайджан е принуден да предприеме ответни мерки, за да защити населението си. По време на последната провокация, извършена от Армения в посока регион Товуз на държавната граница, цивилното население и гражданските обекти отново стават мишена.

Армения се опитва да прикрие факта на окупацията с принципа на самоопределение на народите. Но този принцип е абсолютно неприложим за региона Нагорни Карабах на Азербайджан. Това е окупация, а не е самоопределение. Конфликтът трябва да бъде решен в рамките на териториалната цялост на Азербайджан и няма друга алтернатива на това. 

В стратегията се посочва, че Армения уж е привърженик на преговори в рамките на Минската група на ОССЕ. Но такива изявления на министър-председателя на тази страна като "Карабах е Армения, и точка", на министъра на отбраната - "Нова война за нови земи", опити за включване на така наречения "режим" в преговорите като една от страните, както и провокативна позиция относно конфликта в този документ свидетелстват, че Армения умишлено нарушава процеса на преговори и възнамерява да продължи окупацията. Считам, че съпредседателите и международната общност трябва да реагират на това."