Летните вечери със златните филми на българското кино продължават
Секция: КУЛТУРА
21 Август 2020 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Летните вечери със златните филми на българското кино продължават

/КРОСС/ Програмата на лятното кино продължава на 21 август, петък, с още един от класическите български филми - „Сиромашко лято" /1973 г./. Негов режисьор е Милен Николов, сценарият е на Братя Мормареви. В ролите се изявяват едни от най-добрите български актьори: Георги Парцалев, Татяна Лолова, Ицхак Финци, Леда Тасева и др.. Композитор на музиката е известният ни съгражданин Борис Карадимчев.

Методи Рашков /Георги Парцалев/ се пенсионира. Започва безропотно да изпълнява всички задачи, поставени от снахата и сина му и постепенно ролята му в живота се свежда до функциите на една домакиня. За да запази достойнството си пред приятели и познати, той се оплита в лъжи и това го поставя в конфузни и смешни ситуации. Всичко постепенно се натрупва и взривът е неизбежен. Поводът на избухването му е дребен, но с важни последици. Рашков напуска дома си и започва „безгрижен живот". Твърде скоро безделието му омръзва, започва да се чувства самотен и никому ненужен. Той се завръща у дома си, където радостно го посреща семейството, но в увеличен състав - родило се е второ внуче.

 

 

В събота, 22 август, ценителите на седмото изкуство в Ямбол ще гледат един от най-обичаните български филми „Комбина" /1982 г./ на режисьора Никола Рударов с Иван Иванов и Ваня Щерева в главните роли. Музиката е композирана от нашия съгражданин Митко Щерев.
Филмът е първият български криминален екшън от съвременен тип. Модерният вид на героите, жаргонните диалози, морската обстановка, ръкопашните схватки, стрелбите, преследванията с коли, замесени наркотици (невиждано дотогава в български филм) са все предпоставки за огромния зрителски интерес към „Комбина". С ролята си във филма Иван Иванов окончателно затвърждава образа си на звезда и секссимвол на българското кино в онези години, а изборът на останалите актьори е удачно подбран. След големия успех логично се мисли и за продължение, но това съвпада с процеса за атентата срещу папата, където се лансира т.нар. „българска следа" и е преценено, че не би било удачно в темата за наркотиците да се намесва името на България.

Началният час и на двете прожекции в обновеното Лятно кино в Градски парк - Ямбол е от 21:00 часа, със свободен вход за зрителите.