Изпратиха митрополит Амвросий
Секция: Православие
21 Август 2020 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изпратиха митрополит Амвросий

/КРОСС/ Опелото и погребението на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий бяха днес, съобщиха от Българската патриаршия. В катедралния храм "Св. Св. апостоли Петър и Павел" на Силистра от 9.00 часа беше отслужена заупокойната Света литургия за митрополит Амвросий. От 10.30 часа беше извършено опелото и погребението на блаженопочившия Доростолски митрополит Амвросий, съобщават от БПЦ. Заупокойните богослужения бяха излъчени и на живо в официалната страница на Светия синод във Фейсбук.

Митрополит Амвросий почина на 18 август след тежко и продължително боледуване. Доростолският митрополит Амвросий, със светското име Александър Александров Парашкевов, е роден на 9 юни 1942 г. в Свищов. Средното си образование получава в родния си град, след което завършва Висшия химико-технологичен институт в София. През 1983 г. е приет за студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски", която завършва през 1987 г. На 13 август 1983 г. в Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий", край Берковица, става монах с името Амвросий, дадено му от Видинския митрополит Филарет. На 19 октомври 1983 г. в Чипровския манастир "Св. Йоан Рилски" митрополит Филарет го ръкополага в йеродяконски чин. По решение на Светия синод на 29 юни 1989 г. е въведен в архимандритско достойнство от Видинския митрополит Дометиан, а на 3 април 1994 г. в Чекотинския манастир "Св. архангел Михаил" е хиротонисан в епископски сан от Неврокопския митрополит Пимен.

По решение на Всеправославния събор, състоял се от 30 септември до 1 октомври 1998 г. в София, Амвросий е приет в каноническо църковно общение за служение в епископски сан, като му е дадена титлата Браницки. От юни 1999 г. до 1 юли 2004 г. Амвросий е назначен за викарий на Видинския митрополит Дометиан, а от 1 юли 2004 г. е викарий на Врачанския митрополит Калиник. На 17 януари 2010 г. е избран, а на 24 януари канонично утвърден за Доростолски митрополит. На 30 януари 2010 г. е въдворен на престола на Доростолската епархия. На свое извънредно заседание на 19 август Светият синод единодушно определи, че наместник на Доростолската епархия, който канонично да ръководи делата й до избора на нов Доростолски митрополит, ще е Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.