Тракийски боен птицеглав кораб плава във водите на язовир "Копринка"
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Август 2020 20:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тракийски боен птицеглав кораб плава във водите на язовир "Копринка"

/КРОСС/ Птицеглавият тракийски боен кораб, който в продължение на три сезона беше сглобяван на бреговете на язовир „Копринка" край Казанлък, беше пуснат на вода. За целта бе организирана и специална демонстрация на тракийски и египетски бойни облекла и бойни техники на вода.

Корабът е изработен по поръчка на Община Казанлък, която ще го използва като туристическа атракция. Целият ветроход е направен по древна технология използвана и преди 3200 г., разказа ръководителят на авангардния проект, Атанас Димитров. По думите му плавателният съд се прави по модел на известните в световната археология птицеглави кораби, наричани още слънчеви ладии, изобразени на прочутия барелеф от гробницата Мединет - Хабу на Рамзес III в Долината на фараоните в Египет. Демонстрациите бяха направени от 8 курсанти от Висшето военноморско училище във Варна ръководени от капитан III ранг Тодор Коритаров, главен асистент в катедра „Експлоатация на флота и пристанищата". Курсантите участваха и в подготовката и пускането на вода на плавателния съд. „По време на престоя на язовир „Копринка" курсантите се запознаха с различни древни умения свързани с морската експериментална археология и установени чрез нея. Корпусът на кораба е изцяло приключен, както и всички останали подвижни елементи. Има готовност за регистрация на този плавателен съд. Той е дълъг 20 метра, направен от над 300 елемента и е изграден само от дърво, без нито едно парче метал. Беше показано и как приблизително са изглеждали древните тракийски войни, които са плавали на корабите, базирани на релефа на гробницата Мединет Хабу. Техните оръжия и специфични аксесоари. На събитието присъства и мореплавателят Дончо Папазов, който подчерта, че Казанлък за него е свещено място, защото това е родният град на неговите деди: „Подобна е и връзката ми с морето и водите. Итова, че присъствам на пускането на вода на тракийски кораб отпреди близо 3 200 години близо до Казанлък и тракийския град Севтополис означава много за мен." Дончо Папазов изрази и своята увереност, че Казанлък има бъдеще в туризма, бъдеще има и тракийският боен кораб, който е изработен по поръчка на Община Казанлък, която ще го използва като туристическа атракция.

„Всичко по кораба е изпълнено по правилата на експерименталната морска археология", подчерта Атанас Димитров. Поради тази причина и цялото оборудване на екипажа, както и неговото снаряжение е от бронзовата епоха - 1783 г. Пр.Хр. При бъдещи демонстрации в самия кораб ще има съдове за храна, храната ще бъде същата като на траките. Предвижда се корабът по вода да стига и до мястото, където в древността се е намирал тракийският град Севтополис. При направената справка от структурата на Севтополис се оказва, че е построен на левия бряг на древната река Тонзос, използвана от речни кораби до Кабиле и Бяло море. 247 метра стена от югозапад, 120 м. от север и 170 м. от югоизток, която завършва с естествен ров към реката. Точно тук са акустирали речните кораби за товарене и разтоварване на стоки. Височината на стената е била 4,50 м. Птицеглавият кораб в Копринка е единствен по рода си в света, защото самата изработка е направена по всички правила на морската експериментална археология, смята ръководителят на екипа. Очаква се тракийският кораб да се превърне и в новата туристическа атракция в Долината на тракийските царе.