Петъчно събиране на палатки с МВР
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Август 2020 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петъчно събиране на палатки с МВР

/КРОСС/ Един ден има полиция, друг ден няма. С тези думи вчера зам.-шефът на СДВР Антон Златанов се опита да обясни защо в понеделник органите на реда се появиха със закъснение на блокираното кръстовище пред румънското посолство, където се стигна до сблъсъци между демонстранти и хванати в капана на блокадата шофьори.

Така въпреки анонсите на организаторите и близостта до полицейски участък (1-во РПУ е на 10 минути пеша) полицията не успя да реагира навреме и да предотврати ескалацията на напрежението. Явно нещо в организацията куца... Не така обаче стоят нещата, когато става въпрос за развалянето на палатковите лагери на протестиращите - тогава полицаите действат бързо, методично и винаги по тъмно. Винаги в петък, винаги малко преди изгрев, винаги „успешни" - акциите на полицията са добре координирани, изненадващи и далеч от очите на медиите и обществото.

При първата (на 7 август) едновременно бяха „почистени" трите лагера в София, този във Варна и бе освободен подстъпът към магистрала „Тракия" край Стара Загора. Седмица по-късно полицията вдигна блокадата на бул. „Ситняково". Тази сутрин чистката беше проведена в Пловдив.

Протестиращите организират „блокади-изненади", полицията отговаря с „акции-изненади". За разлика от първите обаче, вторите действат под маската на нощта, защото шансът за съпротива е по-малък. Разхвърляни палатки, няколко арестувани за цвят и няколко часа свободно движение - това е впечатляващият резултат от полицейските акции над палатковите лагери. На следващата вечер всичко е постарому - блокадите са възстановени, а органите на реда отново се заканват да ги развалят.

Явно е, че целта на полицията не е трайното премахване на блокадите - защо иначе ще позволят появата им отново. С акциите си МВР всъщност тества нервите на демонстрантите - колкото по-рано ги изпуснат, толкова по-добре. Тогава и само тогава полицията ще има повод наистина да се намеси, за да „опази реда" в държавата. Дотогава удобно ще наблюдава отстрани как напрежението между протестиращи и блокирани расте, без да се опитва да въдворява какъвто и да е ред. Спете спокойно, родната полиция ни пази!