НАСА показа уникална снимка на кометата NEOWISE от телескопа "Хъбъл"
Секция: Наука
23 Август 2020 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 НАСА показа уникална снимка на кометата NEOWISE от телескопа "Хъбъл"

/КРОСС/ Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство НАСА разпространи снимка на кометата C/2020 F3 (NEOWISE), направена с телескопа "Хъбъл", съобщи ТАСС.

Това е първата снимка на комета, направена с орбитален телескоп, когато тя преминава на 43 милиона километра от Слънцето.

Кометите, движещи се толкова близо до Слънцето, често се разпадат. Изображението, направено с телескопа "Хъбъл", показва, че ядрото на кометата е оцеляло.

"Хъбъл" осигурява много по-ясен образ от другите телескопи, които са наблюдавали тази комета - заяви астрономът Цичън Чжан от Калифорнийския технологичен университет. - Тези изображения ни позволяват да видим какво се случва в непосредствена близост до ядрото на кометата, как прахът се движи, след като се отдалечи от ядрото под въздействието на слънчевата радиация."

Самото ядро, съставено от лед и прах, е твърде малко, за да се види на снимката. Предполага се, че диаметърът му не надвишава 4,8 км, а околният облак от газове и прах достига 18 000 км.

Кометата C/2020 F3 (NEOWISE) беше открита през пролетта на 2020 г. с инфрачервения космически телескоп NEOWISE. Тя се смята за най-ярката, наблюдавана в небето на Северното полукълбо след 1997 г., когато е наблюдавана дългопериодичната комета Хейл-Боп. На минималното разстояние от Земята - 104,52 милиона километра - кометата C/2020 F3 (NEOWISE) премина на 23 юли. Тя ще се върне отново към Слънцето само след 7 000 години.