Прокурори от страната против опитите за политическа намеса в държавното обвинение
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Август 2020 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокурори от страната против опитите за политическа намеса в държавното обвинение

/КРОСС/ На днешното Национално съвещание на прокуратурата в резиденция „Бояна" прокурори от цялата страна се противопоставиха на опитите за политическа намеса в работата на държавното обвинение.

На срещата присъстват още министърът на вътрешните работи, на правосъдието, депутати, евродепутати - от всички парламентарни групи без БСП, както и дипломати.

В продължение на час главният прокурор Иван Гешев посрещаше около 700 следователи и прокурори на входа на резиденцията.

Целта на съвещанието бе обявена от говорителя на Гешев Сийка Милева:

„Дошло е времето ясно да заявим, че ние - прокурорите и следователите, повече няма да стоим безучастни, когато се нарушават основополагащи демократични принципи на една правова държава. В пълен противовес на демократичните ценности и принципи на правовата държава са отправените към нас обвинение за деморализиране, злоупотреба с правомощия и корумпираност".

В поредица изказвания прокурори и следователи остро възразиха срещу критиките към прокуратурата, опитите за посегателство срещу независимостта на държавното обвинение, срещу нарушаването на разделението на властите и срещу призивите за реформа от политически лица, чиято цел е „прокуратурата да стане зависима".

„Смятам, че всички сме тук, защото е достигната червената линия...а тя е застрашеното върховенство на правото, част, от което е независимостта на прокуратурата, като част от съдебната власт според българската Конституция", обяви и Иван Гешев.

Тази теза няколко пъти бе повторена и от други оратори на срещата.

Сред тях бе и Петко Петков, председател на Камарата на следователите, който се обърна към критиците на прокуратурата с думите:

„Не ни е страх, уважаеми господа. Отказваме да сме политически заложници в опити за дестабилизиране на държавата".

Над 700 прокурори и следователи обсъждат на Национално съвещание, чието начало бе насрочено за 11 часа, отстояване независимостта на прокуратурата. Съвещанието е в резиденция „Бояна" и достъп до него ще имат само предварително акредитираните медии.

Масовото събиране на прокурори и следователи следва декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10 август. Тя беше поредната след началото на протестите, на които се иска оставката и на главния прокурор.

Освен че реагираха остро срещу критиките към прокуратурата и персонално към Иван Гешев, съдебните кадровици му възложиха да организира Национално съвещание на тема „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз".

Обвинител номер едно пък тръгна по апелативните съдебни райони и една от темите на срещите му с прокурорите от страната - по информация на пресцентъра на държавното обвинение, беше зачестилите атаки срещу независимостта на съдебната власт". Най-високопоставеният критик на Иван Гешев - президентът Румен Радев, който в събота за пореден път поиска оставката му, е сред поканените на Националното съвещание. Покани са изпратени и до депутати, премиера, министри, членове на Висшия съдебен съвет и на Съдебния инспекторат, дипломати от страните членки на Европейския съюз.

Преди началото на Националното съвещание на прокуратурата Младежката организация на „Да, България!" - „МлаДа България", организира „Масово посрещане на Иван Гешев" пред резиденция „Бояна" с искане за оставката му.