Българи в Босилеград: Ограда по границата е fake news
Секция: ПОЛИТИКА
24 Август 2020 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българи в Босилеград: Ограда по границата е fake news

/КРОСС/ „Това е фалшива новина и не всичко, което се пише по сайтовете, е нормално", така директорът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов коментира в предаването „Преди всички" информацията, че Сърбия готви ограда по границата с България. В публикации в сръбски медии се твърдеше, че Сърбия може да изгради ограда по границата с България, за да предотврати разпространението на Covid-19, както и незаконното преминаване на граничната бразда. Това предизвика недоумение и смут сред сънародниците ни в Босилеградско, както и отсам границата - в Кюстендилско.
Информацията беше отречена официално от Министерството на външните работи и от Белград. Сръбският посланик у нас Желко Йович е заявил, че правителството му не е взимало решение за ограда по границата с България. Нашият посланик Радко Влайков е разговарял с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския премиер. Попович също е потвърдил, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако се обсъжда в бъдеще.

"Границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно", тъй като е външна за ЕС, уверяват от МВнР. И още: „За първата половина на годината на изход на „зелена" граница със Сърбия от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти."

Дипломатите ни уточняват, че по време на извънредното положение в Сърбия е приета наредба с мерки срещу Covid, според която се е допускало временното изземване на правото за ползване на поземлени имоти по границите и със Северна Македония, и с България. Наредбата обаче не е в сила от 6 май, а мярката с имотите била приложена само по сръбско-македонската граница.

„Всеки тълкува законите както и да е. Има един режим на Калотина, един на hраничен контролно-пропускателен пункт Олтоманци, вчера са върнали двама студенти на границата на Рибарци - PCR- тестове и това е, от българска страна са ги върнали. А PCR посмъртно не можеш да го извадиш в Сърбия. И такава ограда какво ще спре? Не само, кой върви днес по зелената граница, значи ние се връщаме в Средновековието..." , коментират възрастни хора от Босилеград.

„Нашите хора са изплашени, толкова са асимилирани, те не смеят да се обадят. То е ненормално, ако има такова нещо замислено... Нали си спомняте, че имаше телени огради през 90-те..."

Според Севдалин Атанасов от Кюстендилско тези огради са „дивотия". „Covid 19 как ще го предпазим да не навлиза с ограда", пита той.