Проф. Матанов: Църквата "Христос Спасител" също става джамия, това е обезпокояваща тенденция
Секция: Православие
24 Август 2020 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Матанов: Църквата "Христос Спасител" също става джамия, това е обезпокояваща тенденция

/КРОСС/ След храма "Света София" в Истанбул, турските власти превърнаха още една византийска църква в джамия с президентски указ. Става дума църквата "Христос Спасител" в Истанбул, която след завладяването на Константинопол е превърната в джамия. След Втората световна война тя обаче функционира като музей. Колко ценна е тази църква и защо се стига до това решение?

Провокация ли е това от страна на турската държава - коментира в Сутрешния блок на БНТ проф. Христо Матанов, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет.

Църквата е много ценна и от научна, и от туристическа гледна точка, макар по обем да не може да се сравни със "Света София". Ценното в нея са вътрешните мозайки и стенописи, осъществени в началото на 14. век от великия държавник Теодор Метохит.

Проф. Матанов обясни, че решението на Върховния съд е от миналата година. Сега излиза президентския указ. Това е отговор на изострянето на отношенията с Гърция и с Франция във връзка със сондирането на газовите находища в Източното Средиземноморие.

По думите на проф. Матанов съдбата на "Света София" и на "Христос Спасител" никога не е била на първо място в новините поне в България. Това показва, че България се вълнува повече от геополитическия или финансов смисъл на нещата, отколкото на църкви, които са били джамии някога.

Като обезпокояваща тенденция определи проф. Матанов случващото се с тези обекти в Турция, защото, според него, така се слага край на светския ислям, който господстваше в Република Турция от времето на Кемал Ататюрк и се минава към неоосманизъм, което включва превръщането на бившите джамии отново в джамии, промяна в законодателството, смачкването на военните като гарант на светския характер на държавата и т.н.